34:33.10S 135:18.88E

Valentina
Mon 19 Mar 2012 07:45

Saavuimme toiselle puolen Eyren niemeä ja jäimme ankkuriin Coffin Bay`in. Se on vain 30 mailia Port Lincolnista länteen, mutta koska niemi on kierrettävä, kertyi vanavettä 120 mailia. Sisälahdelle johtaa mutkikas väylä ja sisääntuloväylän edessä on hiekkasärkkä. Syvyyttä on vain pari metriä. Tullessa meillä meinasi jo mennä usko, kun kaiku alkoi näyttää 1,7 metrin syvyyttä (veneemme syväys on noin 1,8 metriä ja kaikuanturi on noin 30 cm syvyydessä ja lukema 1,7 tarkoittaa meillä 2 metrin syvyyttä – mutta näihin lukemiin ei niin sentin tarkkuudella voi luottaa ... nyt olisi vuoroveden kanssa syvyyttä pitänyt olla 2,2 metriä).

Sisälahti on monta mailia leveä ja tuulinen, mutta se tarjoaa suojan aallokkoa ja maininkia vastaan kaikista suunnista ja sopii juuri nyt meille, koska parin päivän kuluessa on odotettavissa kovia tuulia eri suunnista, ensin navakkaa tuulta pohjoisesta ja sitten vielä kovempia tuulia lounaasta. Se ei ole seurausta matalapaineesta, vaan korkeapaineen aiheuttamaa ja johtunee siitä, että hirmumyrsky Lua on kuivumassa sisämaassa tavalliseksi matalan keskukseksi ja ilmanpaineen erot alkavat tasoittua.

Ilmapuntarimme antaa juuri nyt myrskyvaroitusta, ilmeisesti Luan jälkimainikeja. Sääennuste lupailee kuitenkin vain kovaa pohjoistuulta, jonka pitäisi huomenna äkisti kääntyä lounaan puolelle ja voimistua. Suomessa kovemmat tuulet ovat aina seurausta matalapaineesta ja korkeapaine aiheuttaa kevyttuulisia päiviä. Täällä myös korkeapainerintamat tuovat usein mukanaan erittäin voimakkaita tuulia.

Meriveden lämpötilakin on täällä sisälahdella jo inhimilliset vajaa 20 astetta. Sukelsin tarkistamaan anodit ja pohjan. Ihan hyviltä näyttivät. Meillä on ollut ongelmana taittuvalapaisen pronssipotkurimme anodit, jotka usein kuluvat vauhdilla. Opuassa maalasimme potkurimme ja perävetolaitteemme siellä kehitellyllä PropSpeed maalilla. Se on jonkinlainen silikonpohjainen maali ja maalattu pinta tuntuu kädessä sellaiselta nihkeän muoviselta. Sen tarkoitus on estää kasvustoa. Pienikin määrä näkkejä, simpukoita ja levää potkurissa aiheuttaa merkittävän pudotuksen potkurin tehossa. Hyvin näyttää maali toimivan ja sivuvaikutuksena näköjään on myös se, että anodit kuluvat hitaammin.