Wellington

Valentina
Sat 3 Dec 2011 06:45

Wellington on maan pääkaupunki, mutta Auckland on isoin ja liike-elämän keskus. Wellingtonissa on vajaat 200.000 asukasta ja esikaupungit mukaan lukien 440.000. Näinkin isoksi kaupungiksi se on varsin viihtyisä. Suomalaiset ovat usein ylpeitä modernista arkkitehtuuristaan, mutta minun silmääni Uusi Seelanti on ainakin kaksi askelta edellä tässä asiassa. Tämä pätee niin keskustaan kuin ympäristön omakotitaloalueisiin sekä maaseutuun

Wellingtonin keskusta tekee myös vaikutelman paljon isommasta kaupungista kuin Helsinki. Tunnelma on myös kansainvälisempi, mikä tietysti johtuu myös siitä, että maa on pääosin uudisasukkaiden asuttama ja näihin päiviin asti tänne on virrannut maahanmuuttajia. Tosin erotuksena Suomeen täällä ei juuri näe afrorodun edustajia.

Minusta Suomen siisteydessä on aina ollut paljon toivomisen varaa. Eräs asia, joka pistää silmään, jos Wellingtonia vertaa Helsinkiin, on siisteys. Vaikka Helsinki on eurooppalaisittain siisti kaupunki, niin se häviää selkeästi Wellingtonille. Myös rakennuksista ja ympäristöstä huolehtiminen on paremmalla tasolla.

Keskusta on täynnä ravintoloita ja kahviloita, ja niissä on myös paljon asiakkaita syömässä tai muuten vain viettämässä aikaa kahvin tai olut- tai viinilasin kanssa. Kun aurinko paistaa, puistot ovat täynnä ihmisiä paistattelemassa päivää. Myös eri harrasteryhmät kokoontuvat niissä aktiivisesti. Lenkkeilijöitä näkyy huomattavan paljon. Ja tämä keskellä arkipäivää – milloinhan nämä ihmiset tekevät töitä?

En tiedä kuinka maa pärjää elintasovertailussa, mutta vaikutelma kuitenkin on se, että täällä elintaso on korkeampi kuin Suomessa. Vaikea uskoa, koska päävientiartikkeleita taitavat olla maataloustuotteet ja turismi. Ja mikään massaturismin raiskaama maa tämä ei todellakaan ole.

Mutta yleistunnelma kertoo jollain tavoin paremmasta hyvinvoinnista. Ennen toivoin seuraavassa elämässä syntyväni Ruotsissa. Nyt sen on vaihtunut toiveeksi syntyä Uudessa Seelannissa. Tämä on myös luonnon puolesta hieno maa ja ympäristöasioista pidetään täällä hyvää huolta.

Luulen, että oikeanlainen kansainvälisyys ja monikulttuurisuus näkyvät ihmisten mielenmaisemassa. Suomi on provinsiaalinen junttikylä. Perussuomalaiset ovat tietysti väriläiskä tämän päivän politiikassa ja tekevät siitä viihteellisempää, mutta heidän menestymisensä kertoo jotain kansan henkisestä tilasta. Kun juttelin alaskalaisten purjehdustuttavieni kanssa, niin sain sellaisen kuvan, että Sarah Palinin Alaskassa on joitain samoja piirteitä kuin Suomessa. Olisikohan niin, että arktisissa olosuhteissa nuo aivotkin ovat päässeet jäätymään.

Suomalaisille on kansakouluajoista alkaen iskostettu kotimaansa ja suomalaisten erinomaisuutta. Minusta kuitenkin tuntuu, että meillä olisi muulta maailmalta enemmän opittavaa kuin annettavaa sille.