20:54.76S 177:16.95E

Valentina
Sun 9 Oct 2011 05:46

Lauantaina suuntasimme keulan kohti Uutta Seelantia. Sinne syklonikaudeksi menevien purjehtijoiden vakiokeskustelunaiheita on, milloin olisi sopiva sääikkuna. Ongelmana on se, että matkaa kertyy lyhintä reittiä 1100 mailia. Ja purjehdittaessa tuo lyhin reittiä ei aina ole nopein, kun pitää ottaa tuulet ja edullisin tuulikulma myös huomioon. Meidän veneellämme normaaliolosuhteissa tällainen legi taittuu puolessatoista viikossa.

Alkupäässä lähdön voi ajoittaa, kun pasaatituulet puhaltavat sopivasti, mutta lähestyttäessä Uutta Seelantia saavutaan vaikeasti ennustettavaan matalapainevyöhykkeeseen. Ja kun nuo viiden päivänkään ennusteet eivät ole kovin luotettavia, niin se, mikä on tilanne legin loppupäässä, on täysin arpapeliä. Matkalla voi odottaa navakoita tai myrskytuulia, tyveniä ja hyviä purjehdusolosuhteita, usein kaikkia näitä. Parhaat olosuhteet olisivat todennäköisesti joulu-helmikuussa, mutta tällöin on sykloniriski. Siksi suurin osa pyrkii ajoittamaan lähdön marraskuun alkuun, kun kesä on alkamassa Uudessa Seelannissa.

Heti alkumatkassa plotteriimme tuli häikkää. Näyttöruudun kuva värisee ja sitä on vaikea seurata ja totesimme, että on miellyttävämpää pitää se pois päältä. Muutoin plotteri tuntuu toimivan ok. Olisiko jollain blogimme lukijoista ollut samanlainen vika näytössä? Todennäköisesti emme matkan aikana pysty tekemään asialle mitään, mutta olisi kiva tietää, mistä tämä johtuu.