logo Valentina's Web Diary
Date: 04 Jul 2009 20:17:06
Title: 41:22.30N 08:45.94W

Pysähdyimme päiväksi Póvoa de Varzim´in kaupunkiin tarkoituksena käväistä paikallisjunalla 30km päässä sijaitsevassa Porton kaupungissa, jossa ei ole satamafasiliteettejä tai ankkurointimahdollisuuksia.
 
Porton vanhakaupunki on hämmästyttävän laaja ja pahoin päästetty rapistumaan. Mutta sellaisenaankin se kirkkaasti voittaa esteettisyydessä nykyajan  betoniluomukset. Porton on täytynyt olla varsin varakas kaupunki jo paljon ennen kuin Helsingin niemelle ruvettiin rakentamaan ensimmäisiä tönöjä. Täällä rakennusten ikää mitataan sadoissa, ei kymmenissä vuosissa. Ihmeelliseltä tuntuu, että aivan arvopaikoillakin olevia rakennuksia päästetään autioitumaan - rakennuksia keskustan parhailla paikoilla, tai hienoin merinäköaloin. Luulisi omistajien pitävän parempaa huolta omaisuudestaan. Ehkä syynä yksinkertaisesti on omistajien köyhyys tai hankkeen epätaloudellisuus? Nyt vanhan kaupungin kunnostaminen olisi niin valtava urakka, että siihen ei varmaan riittäisi edes koko EU:n jälleenrakennusrahat.
 
On täällä varakkaitakin ihmisiä, ainakin päätellen niistä upeista isoista omakotitaloista valtavine puutarhoineen, joita näimme. Mutta täälläkin viimeisen päälle hyvin hoidettujen omakotitalojen keskellä saattaa olla ränsistymään päästetty hieno vanha villa.
 
Porto teki vaikutelman mielenkiintoisesta, joskin vähän ristiriitaisia ajatuksia herättävästä kaupungista, joka olisi oivallinen kaupunkilomakohde, mutta jonka historiaan kannattaisi ennen matkaa tutustua tarkemmin.

Diary Entries