logo Valentina's Web Diary
Date: 21 May 2011 00:07:11
Title: 23:34.25S 141:10.82W

Juuri kun olin päässyt kertomasta, että ei täällä mitään liikennettä ole, niin viime yönä Helinän vahtivuorolla meidät sivuutti iso laiva seitsemän mailin päästä. Siinäpä ne tärkeimmät uutiset tällä kertaa. Ei siis olla turhaan pidetty yövahtia. Toisaalta jos nukkuu, kun twistlerillämme ajaa, se olisi melkein sama kuin nukkuisi spinnu ylhäällä. Mutta täytyy tunnustaa, että tuli torkahdettu muutaman kerran.

Tuulet ovat yön kuluessa vähän parantuneet. Ja täysikuu on ollut seuranamme. Itse asiassa se oli vähän yli täysikuu. On kuin kuu-ukolla olisi kupru otsassa. Olemmekohan todistamassa tähtitieteellistä sensaatiota?

Meillä on sähkön kanssa ollut ongelmia. Aikaisemmin konetta ei tarvinnut juuri koskaan käyttää akkujen lataamiseen. Aurinkopaneelit ja vetogeneraattori riittivät.

Olen miettinyt, johtuuko vika jääkaapista, joka käy enemmän ja on silti tehottomampi kuin ennen vai akuista. Vai mahdollisesti kummastakin.

Jääkaappimme sanoi lopullisesti sopimuksen irti. Ehkä Tahitilta löydämme korjaajan. Arvaukseni on, että koska jääkaapin teho on tasaisesti kuukausien myötä vähentynyt, niin freonit ovat pikku hiljaa hävinneet taivaan tuuliin.

Ennen 2 x 210 ah geeliakkumme latautuivat 14V saakka. Nyt vaikka olemme ajaneet tuntitolkuilla koneella, emme onnistu siinä. Koneen ladatessa akkuja akkumonitori väittää, että latausjännite on karvan verran yli 14V ja sisään menee 4-5 ampeeria. Mutta kun koneen laitta pois päältä, akkujen jännite onkin vain vähän yli 13V. Sieltä se sitten käytön myötä tippuu nopeasti noin 12,5 volttiin, jos sisään ei tule uutta latausvirtaa, minkä jälkeen ne näyttävät toimivan normaalisti.

Nyt kun jääkaappi ei ole päällä, niin meille riittää mainiosti vetogeneraattori öisin ja aurinkopaneelit päivisin. Mutta taas huomasimme saman jutun. Lataustilassa akkumonitori näyttää melkein 14 volttia, mutta kun virtaa ei mene sisään, akkujen jännite tippuu saman tien lähes 13 volttiin.

Olisikohan blogimme lukijoissa ketään, jolla olisi kokemusperäistä tietoa akuista. Onko tämä akkujen suorituskyvyn normaalia heikkenemistä iän myötä vai jotain muuta. Akkumme on asennettu vain pari vuotta sitten ja geeliakkujen eliniän tulisi olla kymmenkunta vuotta. Kaikki latauslaitteemme, moottori, aurinkopaneelit ja vetogeneraattori, ovat toisistaan riippumattomia ja näyttävät syöttävän virtaa sisään normaalisti.

Ensimmäisen kerran huomasimme ongelman Puerto Montissa telakalla. Aurinkopaneelien ja akkujen välissä on katkaisin, joka meni rikki. Meillä oli jääkaappi ja illalla valot päällä ja huomasimme vasta 1-2 vuorokauden kuluttua, että akut olivat purkautuneet 11,4 V saakka. Geeliakkujen pitäisi kuitenkin kestää syväpurkausta tavallisia akkuja paremmin.

Lopullisen vertailukohdan entiseen saamme sitten, kun ja jos jääkaappimme saadaan kuntoon ja näemme, pystymmekö saamaan kaiken tarvittavan sähkön ilman konetta.


Diary Entries