Gambiers

Valentina
Thu 12 May 2011 23:23

Lillumme ankkurissa leppoisissa olosuhteissa Rikitean kylän lahdessa. Kylässä ja koko Gambiersin saarilla on tuhatkunta asukasta. Tuntui, että 60 asukkaan Pitcairn oli vilkkaampi paikka kuin tämä unelias mutta sangen viihtyisä pieni kylä. Kaupoissa ei ole paljon tarjontaa. Nämä pikku putiikit eivät ole mitään itsepalvelumyymälöitä, joten koko valikoimaan ei pääse tutustumaan. Myöskään yhteistä kieltä ei ole ja ostaminen tapahtuu osoittelemalla sormella tiskin takaa.

Rahayksikkö täällä on Polyneisan frangi. Sen kurssi on sidottu Euroon. Täällä ei kuitenkaan ole pankkia, mutta postissa saimme vaihdettuja rahaa. He hyväksyvät maksun euroissa ja antavat vaihtorahan frangreissa.

Tuoretta leipää saimme tilattua iltapäiväksi yhdestä myymälästä, jolla on leipomo takahuoneessa. Eipä meille paljon ole tarpeita ostosten tekemiseen. Volvon varaosia täältä kuitenkaan ei saa. Ehkä Tahitilta saisi tilattua varaosia Euroopasta. Kumpa edes tietäisi tarvittavien osien numerot. Olen kahden viikon aikana lähettänyt kolme sähköpostia Pencentralle. En ole saanut mitään vastausta. Jälkimarkkinointi ei taida firmaa vähempää kiinnostaa.

Maailmalla olen kuullut huhuja, että Volvolla olisi ollut luisto-ongelmia ja öljysuositusta on muutettu ja sillä yritetään ennalta ehkäistä asiaa. En ole saanut mistään vahvistusta asialle ja Volvo itse tietysti ei suostu myöntämään, että mitään yleisempää laatua olevia tuoteongelmia olisi. Minusta tällaiset asiat ovat meren kulun turvallisuuteenkin liittyviä ja niistä pitää voida puhua avoimesti. Mutta jos kyseessä on rakenteellinen vika, niin sitten herää kysymys siitä, olisiko Volvolla velvoite korjata asia omaan piikkiin. Ja raha taitaa olla tärkeämpi asia kuin turvallisuus.

Ottaen huomioon, että edelleen olemme hivenen syrjässä pääkruisingreiteistä, täällä on yllättävän paljon veneitä, kymmenkunta. Olemme jo puoleen venekunnista ehtineet tutustua. Kun Ranskan Polynesiaan tullaan kaakosta, tämä on sisääntulosatama. Kaikki Pääsiaissaaren suunnasta tulevat saapuvat tänne ja iso osa myös niistä, jotka ovat tulleet Panaman kautta ja käyneet Galapagoksella. Suurin syy veneiden tämänhetkiseen suuren lukumäärään on, että jotkut ovat odottaneet jo pari kolme viikkoa sopivaa sääikkunaa matkan jatkamiseen. Ja ennusteiden perusteella näyttää siltä, että ei täältä luoteeseen kannata ainakaan viikkoon jatkaa.

Tämä on kyllä hyvä pysähdyspaikka pitkän ylityksen jälkeen. Valtameren maininki ei pääse riutan sisälle. Mutta koska riutta on suuri, kovalla tuulella aallokko voi olla terävää. Silloin kun me kiersimme Pitcairnin saarta puolelta toiselle, täällä oli tuulta 20 m/s ja puuskissa 25 m/s. Yhden veneen ankkuri petti ja se oli ajautua rantaan.

Nyt ja suurimman osan aikaa täällä on kuitenkin ihanteelliset olosuhteet. Ehkä ainoa asia, mitä voisi toivoa, olisi pikkuinen rantaravintola. Jotain tuoretuotteita maista saa, mutta muuten olemme Chilestä ostetut purkkiruuan varassa.