24:41.51S 131:13.60W

Valentina
Tue 10 May 2011 04:09

Olimme eilisen päivän ja yön ankkurissa aikamoisessa keikutuksessa. Kevyt tuuli saaren suojan puolella ja iso maininki on huono yhdistelmä. Onneksi aamulla tuulet alkoivat kääntyä oikealle tolalleen eli kaakon puoleisiksi. Päätimme jatkaa matkaa, koska ennusteiden mukaan tätä asiantilaa kestää vain kolmisen päivää, jonka jälkeen tulee uusi rintama pohjoisen puoleisine tuulineen.

Saimme saarelaisilta mukaamme hedelmiä, banaaneja, mangoja ja leipäpuun hedelmiä. Bountyn matkan tarkoitushan oli tuoda lastillinen leipäpuun taimia Karibialle, jossa puiden satoa olisi hyödynnetty sokeriruokoplantaaseilla ravintona, jotta orjat jaksaisivat tehdä enemmän töitä. Eilen keitin iltapalaksi meille yhden hedelmän. Lopputulos oli aivan perunan makuinen. On maussa pieni ero perunaan, mutta jos joku sitä minulle perunana tarjoaisi, niin täydestä menisi.

Sain jälleen Kari Leinolta asiantuntevan kommentin koskien esittämääni ajatusta, että Raamatun mukaan lauantain tulisi olla pyhäpäivä.

”Totta on, että sapatti on LA ja siksi juuri sapatti on hepreaksi 'sabbath'. Mutta sapattiahan ei pidetä UT:n mukaan, koska Kristus mursi sapatin esimerkillään ja opetuksellaan, että sapatti on ihmistä varten, ei ihminen sapattia. Mutta tässä on niitä eroja justiinsa eri kirkkokuntien välillä, kuka pitää sapatin ja kuka ei. Minulle Raamattu antaa luomistyössä kuvan viikkorytmistä, eli 7. päivänä Jumala lepäsi, vaikka tuskin Hän lepoa tarvitsi, vaan enemmänkin juutalaisessa kerronnassa Jumala antoi toimintamallin meille ihmisille jne.

Juutalaiset pitävät sapatin koska se on VT:n säädös ja koska eivät tunnusta Kristusta Jumalan pojaksi ja Kuninkaaksi. Ja taas Kristus omalla esimerkillään mursi VT:n lainalaisen sapatin sanomalla "ihmisen Poika on sapatin herra" (Mark 2:28, Matt 12:8, Luuk 6:5).

Lisäksi Markus 2:27 sanoo: "Ja Jeesus sanoi heille: "Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten", eli LAIN ALAINEN sapatin pitäminen ei ole merkityksellistä, koska Itse Armo on saapunut keskuuteemme (Kristus) ja siksi sapattia VT:n esittämällä ja säätämällä tavalla ei Uuden Liiton (siis UT:n) nojalla tarvitse pitää. Kuten ei myöskään muita VT:n säädöksiä kuten polttouhreja, kymmenyksiä jne jne...

Eli siksi kristityt eivät pidä sapattia koska Kristus meidät vapautti lain alaisuudesta ja orjuudesta vapauteen (Gal 5:1).”

Yhdyn täysin siihen mielipiteeseen, että meidän ei kannata Vanhasta testamentista lähteä etsimään kirjaimellisia ohjeita. Pidän sitä enemmän hölmöläisten puuhana. Minusta on täysin yhdentekevää, mikä viikonpäivä valitaan lepopäiväksi. Viikonpäiväthän ovat muutenkin vain sopimuskysymyksiä. Tietysti olen myös UT:n osalta sitä mieltä, että sitä ei pitäisi yrittää tulkita kirjaimellisesti. Raamattu kokonaisuudessa on niin vaikeaselkoinen ja ristiriitainen, että jos halua on, niin kai sieltä pystyy melkein mille tahansa näkökannalle löytämään aina sopivan tulkinnan.

Kiinnittäisin tässä pyhäpäiväasiassa lisäksi huomiota siihen seikkaan, että nykyaikana on lähdetty muuttamaan perinteistä ja ikiaikaista viikkorytmiä paljon radikaalimmalla tavalla, kun pidämme kaksi lepopäivää yhden asemasta. Asialla voi olla syvällisempiäkin vaikutuksia kulttuuriimme.

Pitkän viikonlopun aikana minusta ehtii tippua työrytmistä pois ja se vieroittaa ihmisiä työnteosta. Väittäisin, että se lisää myös pidempiä ryyppyputkia ja alkoholismia. Asia saattaa pitkässä juoksussa veltostuttaa ja rappeuttaa länsimaista yhteiskuntaa.

Mutta vaikea tässä asiassa on palata vanhaankaan systeemiin, joten ehdotan, että ottakaamme vielä kolmaskin viikoittainen lepopäivä käyttöön. Ja luottakaamme siihen, että ahkerat kiinalaiset tekevät meille jatkossakin puoli-ilmaiseksi tavaroita.