Pitcairn 2

Valentina
Sun 8 May 2011 20:25

Tuuli jatkoi odotusten mukaan kääntymistä. Olimme luoteisrannikolla ankkurissa ja aamulla puhalteli jo navakasti luoteesta ja tuuli sekä kasvava aallokko yritti viedä meitä kohti rannan tyrskyjä. Nostimme ankkurin ja siirryimme saaren eteläpuolelle kaakkoisnurkkaan.

Tällä puolen saarta ei ole hyviä ankkurointialueita, mutta eipä meillä ollut vaihtoehtoja, koska matkamme pitäisi jatkua juuri sinne suuntaan mistä tuuli tulee. Myöskään Bounty Bay ei ole suojaisa pohjoisen puoleisilla tuulilla. Välillä tulee rankkoja sadekuuroja. Se on saarelaisille hyvä asia, koska heillä on takanaan tavallista kuivempi kuivakausi. Pääsiäissaarella se tänä vuonna oli taas tavallista sateisempi.

Ankkuroimme 25 metriin. Iso maininki ja vaihtelevasta suunnasta tuleva puuskittainen tuuli keikuttavat venettä. Korkeat saaret tyypillisesti kanavoivat tuulta miten milloinkin. Tämän päivän vietämme veneellämme, koska täällä ei ole rantautumisalueita eikä myöskään mahdollisuutta kiivetä vuoren yli kylään, ainakaan ilman vuorikiipeilyvarusteita ja -osaamista.

Vaikeiden olosuhteiden ja syrjäisen sijainnin takia saari ei ole houkutteleva purjehduskohde. Vain parikymmentä purjealusta käy täällä vuosittain. Pääsiäissaarilta tultaessa tämä on luonteva paikka pysähtyä, jos säätila sallii.

Yhteysalus Uudesta Seelannista Pitcairnin kautta Tahitille käy kerran kolmessa kuukaudessa. Vaikka rahtihinnat saarelaisille ovat subventoituja, on minusta 250 USdollarin hinta per kuutiometri aika kova.

Joskus 1800-luvun puolen välin kieppeillä saarella oli yli 200 asukasta. Se alkoi olla vähän liikaa näin pienelle saarelle. Kalakanta oli pienenemään päin ja saarta koetteli kuivuus. Saaren kaikki asukkaat siirrettiin Uuden Seelannin pohjoispuolella olevalle Norfolkin saarelle. Suurin osa asukkaista jäi sinne, mutta Fletcherin  ja Youngin suvut päättivät muutaman  vuoden päästä palata takaisin.

Saarella käy joskus myös risteilyaluksia. Koska matka saaren laituriin on vähän riskialtis ja hankala, saarelaiset yleensä menevät alukselle myymään mm. käsitöitään. Kuulin, että usein vierailua seuraa jokin flunssa, koska eristyksissä elävien saarelaisten vastustuskyky on heikko.