27:06.04S 104:35.69W

Valentina
Tue 19 Apr 2011 00:11

Odottamamme tyvenen keskus näyttäisi tämän hetkisten ennusteiden mukaan menevän eteläpuoleltamme ja antaisi meille kevyitä myötäisiä tuulia. Päivällä tuuli heikkenikin, ja kaivoimme esiin salaisen aseemme, twistlerpurjeemme. Sillä mennään vielä kivasti eteenpäin, vaikka myötätuuli olisi kummoinen. Suurin urakka on sen nostaminen. Säätököysiä meillä on kymmenen. Mutta kun se on ylhäällä, on se vaivaton purje. Vaikka ei tietysti mikään purje pidä yhdistelmästä kevyt tuuli ja aallokko, mikä nyt illalla on tilanne. Aallon heijaava vaikutus suhteellisen tuuleen on aivan liian iso. Mutta spinnun käyttäminen näissä oloissa olisi aika mahdotonta.

Saa nähdä, mihin suuntaan kansakunta Suomi purjehtii tulevaisuudessa. Tällä kertaa ne olivat persut, jotka ottivat veret seisauttavan vaalivoiton. Kiva, että politiikan rintamalla ei ole tylsää. Tulee varmaan värikkäät hallitusneuvottelut.

Itse ajattelisin, että persut, kepulaiset ja demarit voisivat muodostaa hallituskoalition. Tässä olisi valmiina taantumuksen triumfiraatti, jossa kaikilla olisi yhteisenä tavoitteena viedä kehitystä kohti menneisyyttä.

Kansakunta Suomi saattaa olla enemmän vedenjakajalla kuin arvaammekaan. Toisaalta on voimakas taloudellinen ja poliittinenkin trendi kansainvälistymiseen. Voi olla että edes tämä triumfiraatti ei pystyisi taistelemaan sitä vastaan. Toisaalta taas kansan syvät rivit ovat puhuneet ja ne kaipaavat turvalliseen menneisyyteen.

Tämä saattaisi olla ihan hyvä vaihtoehto. Joskus Kreikan saarilla olen katsellut elämän menoa ja miettinyt, minkälainen on nykyisin tämä maailman sivistyksen kehto, jossa myös kauppa ja talous kukoistivat. Minnekään ei ole kiire ja papat istuskelevat kahvia juoden … ja päivä paistaa. Tämä Kreikan tie voisi hyvinkin olla myös Suomen tie: jättäytymien syrjään valtavirroista. Luulen, että hyvin pärjäisimme.

Sitten tosin on muistettava, että autoa ei enää vaihdeta niin usein ja maajussin traktorikin saa luvan kestää vähän pidempään. Ja vuosittaiset matkat etelän lämpöön voi unohtaa. Ehkä sen sijaan pääsemme auliisti palvelemaan ja keräämään rahat vinosilmiltä ja muilta Suomeen tulevilta matkailijoilta, jos nyt ketään kiinnostaa tulla sinne hyttysten pistettäväksi tai pakkasen purtavaksi.

Matkailu pitäisi sitä paitsi epäekologisena kieltää. Sama pätee purjehdukseen. Purjehtijat itse luulevat olevansa ekoihmisiä, kun tuuli meitä kuljettaa. Tosiasiassa purjeveneilijän ekologinen jalanjälki se vasta suuri onkin.  Joka tapauksessa ainakin moottoriveneilyharrastus tulisi kieltää, selvä se.

Veronkorotuksilta ei vältyttäne. Itsekin kannatan hyvinvointivaltiota ja veroja. Tästä seuraa kuitenkin se ikävä asia, että yritykset äänestävät jaloillaan. Maailmassa on jo nyt niin paljon Suomea houkuttelevampia investointialueita. Yritykset ja kapitalistit, joista suuri osa on omaisuutensa ilman omia ansioita perinnöksi saanut, siirtävät rahansa sinne, mistä sille saa parhaan tuoton. Eivät ole enää patriootteja jos koskaan ovat olleetkaan – se on vain sellaista oman julkikuvansa kiillottamista

Eikä tuo yksityisen varakkaan ihmisenkään verosuunnittelu niin vaikeaa ole. Nyt kun verot nousevat, niin kohta on entistä vähemmän veropohjaa, eikä auta kuin nostaa lisää. Kierre on valmis. Maailma on muuttunut ja Suomi voi verottaa itsensä hengiltä. Mutta en pistä vastaan. Luulen, että sitten joskus (jos päätän palata) elämä Suomessa on minulle halvempaa.

Olenkin aina pitänyt enemmän vähemmän ”kehittyneistä” maista, jossa ihmiset eivät ole niin turhan tärkeitä ja elämä on huokeampaa. Suomessa joka duunarin pitäisi ansaita kuin toimitusjohtajan ja joka toimitusjohtajan pitäisi olla miljonääri. Toivotaan, että se aika olisi pian ohi. Ehkä tuo elämä muuttuisi halvemmaksi ja voisi jopa ostaa palveluja. Nykyisin kun kaikki pitää tehdä itse, jos ei halua tulla pennittömäksi.

Minun yksi ehdotukseni verotukseen olisi, että nostettaisiin arvonlisävero 25 % ja vapautettaisiin elintarvikkeet ja ravintolapalvelut arvonlisäverosta. Elintarvikkeiden osalta toimenpide tukisi vähävaraisia, joiden menoista isompi osa menee ruokaan, ja parempituloisilla olisi enemmän varaa käyttää ravintolapalveluita, mikä lisäisi työllisyyttä.

Yritysten tuloveroa olisi kansainvälisen kilpailun takia lähes pakko laskea, mutta pääomaveron ja tuloverojen nostoa tuskin voidaan välttää, ellei haluta massiivista julkisen sektorin alasajoa.

Alkoholiverotuksessa olisi siirryttävä suoraviivaiseen alkoholin verotukseen. Tuottajat ja maahantuojat maksaisivat veroa sen mukaan, mitä puollossa on alkoholia. Laatuviinissäkin maksettaisiin vain sen sisältämistä prosenteista veroa eikä laadusta.

Mielenkiintoista muuten vertailla, mitä tapahtui eteläisen naapurimme parlamenttivaaleissa ja kuinka erilaisen tien Viro ja Suomi tulevat valitsemaan.