26:55.75S 99:55.69W

Valentina
Sun 17 Apr 2011 00:10

Kuu on tullut koko ajan isommaksi ja paistanut öisin yhä pidempään. Viime yönä oli lähes täysi kuu ja se paistoi koko yön. Kuutamolla on valoisaa kuin Suomen suviöinä. Illalla purjeet oli säädetty ja tuuliperäsin ohjasi. Mihinkään ei tarvinnut koskea koko yönä.

Aamulla olosuhteet muuttuivat. Ohi kulki pieniä saderintamia ja tuuli muuttui puuskittaiseksi, voimaltaan ja suunnaltaan vaihtelevaksi. Iltapäivällä aurinko alkoi taas paistaa ja keskituuleksi vakiintui noin 12 m/s. Sopii meille, vaikka tietenkin olisi vielä kivempaa, jos voisi pitää rättejä enemmän ylhäällä ja olisi sileämpää. Harvoin se tuuli kuitenkin tulee voimakkuudeltaan ja suunnaltaan kuin tilattuna ja merenkäyntikin juuri sopivana.

Puuskittainen tuuli on ikävin, koska silloin joutuu koko ajan säätämään. Jos esim. 10 m/s nousee 13 m/s, niin tuulen voimakkuus kasvaa neliössä ja lisäys ei siis ole 30% vaan 70% ja se vaatii aivan eri purjeviritykset. Samoin 20 m/s tuuli ei ole kaksi kertaa vaan neljä kertaa voimakkaampi. Silloin tosin joutuu jo kaivamaan myrskypurjeita esiin. Ne ovat paitsi paljon pienemmät myös tehty kestämään kovempia voimia. Harvemmin niitä kuitenkaan tarvitsee, koska järkevä kruisailija yrittää suunnitella matkansa siten, että ei joudu myrskyyn. Joskus kuitenkin tuulten haltijat yllättävät. Meillekin on sattunut pari kertaa niin.

Päivän parin sääennusteet ovat olleet kohtuullisen luotettavia. Tietysti todellisuus lähes säännöllisesti on vähän muu kuin ennustettu. Kolmannenkin päivän ennuste on yleensä suuntaa antava. Siitä pidemmät 4-7 päivän ennusteet tuppaavat muuttumaan pariin kolmeen kertaan. Tällä hetkellä on ennustettu 3-4 päivän kuluttua parin päivää kestävä tyven, joka olisi aivan reitillämme, eikä järkevästi kierrettävissä. Saa nähdä toteutuuko.

Nyt illaksi tuuli ja aallokko ovat taas muuttuneet epäsäännöllisemmiksi ja välillä heittelevät venettä ikävästi. Horisontissa eripuolilla on sateisen näköisiä pilviä. Saa nähdä, tuleeko levoton yö.