53:10.42S 70:54.73W

Valentina
Thu 13 Jan 2011 22:14

Pääsimme Magallanesin salmen kapeikoista jo keskiviikkona päiväsaikaan, kun tuuli heikkeni ennustettua aikaisemmin. Saavuimme torstaina aamuyöstä Punta Arenasiin tihkusateessa ja tyvenessä säässä.

Takana on Puerto Madrinista melkein 800 mailin legi ( noin 1500 km), johon kului seitsemän vuorokautta ja viisi tuntia. Tästä ajasta vietimme 34 tuntia ankkurissa ja loput merellä. Aika paljon maileja tuli meidän mielestämme lyhyessä ajassa. Mutta eipä tuolla Patagonian itärannikolla paljon muuta ole tekemistäkään kuin edetä, kun pysähtymispaikat ovat vähissä.

Nyt meillä on takana tuo pelätty legi pitkin Argentiinan rannikkoa. Huonot tuuliolosuhteet tällä rannikolla ovat ympärivuotisia. Mutta kiitos nykyajan sääennusteiden, matkan voi suorittaa melko turvallisissa olosuhteissa. Vaikka ennusteet eivät usein aivan tarkasti osukaan kohdalle, niin kokonaiskuva säästä on luotettavalla pohjalla. Toisin oli ennen. Löytöretkien ja Amerikan valloituksen aikaan alus ja miestappiot olivat tavanomaisia. Jopa kokonaisia laivueita menetettiin myrskyjen kourissa. Tämä osa merenkulun historiaa on surullista luettavaa.

Onnistuimme saamaan täältä muutamaksi päiväksi käyttöömme vähän isommille aluksille tarkoitetun poijun ja olimme varsin tyytyväisiä, koska torstaiksi luvatun myräkän eteläreuna iski myös Punta Arenasiin asti. Kokemuksistamme Puerto Madrinissa oli hyötyä, koska jouduimme lähtemään kumiveneellä kaupungille taas varsin vaikeissa olosuhteissa. Ilman aikaisempaa harjoittelua ja asianmukaisempaa varustusta olisimme olleet lirissä. Ja elämä poijussa keikkuvassa veneessä alkaa jo tuntua normaalilta olotilalta.

Chilen viranomaiset Armada (laivasto,rajavartiosto, etc.), Policía International (passipoliisi) ja Aduana (tulli) olivat meille myönteinen yllätys. Byrokratia oli ehkä vielä perusteellisempaa kuin aikaisemmissa maissa, mutta selkeää ja johdonmukaista. Mutta ennen kaikkea meitä kohdeltiin ystävällisesti ja ikään kuin arvostettuina asiakkaina.

Sää täällä etelän keskikesällä on sentään lämpimämpää kuin teillä siellä koto Suomessa. Tänään on kaunis mutta tuulinen poutasää. Sekä veden että ilman lämpötila ovat +8 astetta.