Puerto Madryn 18

Valentina
Sat 27 Nov 2010 12:56

Kauan odotettu varaosa saapui vihdoin torstaina. Moottori tuntuu nyt parin päivän kokeilujen jälkeen starttaavan ja käyvän normaalisti. Pidämme kädet ristissä ja toivomme parasta, että tämä ongelma olisi saatu pois päiväjärjestyksestä.

Odotellessamme koneen varaosia, päätin tilata watermakeriimme uuden painemittarin rikkimenneen tilalla ja lisää filttereitä, koska niitä on kulunut odotettua enemmän. Ajattelin, että nyt on hyvä aika tilata, koska joka tapauksessa tässä odotellaan ja tavara tulee vielä samasta maanosasta Trinidad ja Tobagolta.

Ensiksi tavaran lähtö myöhästyi viikon, kun valmistajalla ei ollut heti toimittaa. Kun seurasin tavaran etenemistä netistä, niin se näytti jämähtäneen Buenos Airesiin. Soittelin Fedexille ja kyselin, missä mennään. Heidän mukaansa kaikki oli sujunut ihan normaalisti ja tavara olisi perille seuraavana päivänä puolilta päivin. Yllätys olikin suuri, kun sitten olimme venekerhon toimistossa odottelemassa ja lähetti toi pelkän paperin ja pyysi kuittaamaan Fedexin ilmoituksen, että tavara on Buenos Airesissa tullivarastossa meidän noudettavissa. Ilmeisesti Fedex katsoi, että heidän toimeksiantonsa on päättynyt tähän.

Seuran sihteeri soitteli sitten Fedexille ja yritti järjestellä toimitusta tänne Puerto Madriniin. Pitkän puhelinneuvottelun jälkeen hän sitten ilmoitti meille, että ainoa mahdollisuus on, että menen henkilökohtaisesti Buenos Airesiin 1.400 kilometrin päähän selvittämään tavaran ulos tullivarastosta. Fedex ei kuulemma voi tullata tavaraa puolestamme, koska meillä ei ole LY-tunnusta. Lienee turha edes mainita, että Argentiinan tulli ei korvaansa lotkauta sille, että kyseessä on ”foreign yacht in transit” ja kansainvälisen käytännön mukaan tavara pitäisi voida toimittaa ilman tullausta.

Koska meidän kaikki suunnitelmamme ovat viimeisen parin kuukauden aikana kokeneet mullistuksen, niin päätimme joulukuussa poiketa Suomessa katsomassa perhettä, järjestelemässä joitain henkilökohtaisia asioita ja hankkimassa jotain pikku tilpehööriä, jota on kertynyt hankintalistaamme. Ehkä samalla matkalla voisimme yrittää hoitaa tulliasioita Buenos Airesissa.

Tämän on tuulinen paikka jättää vene. Mutta onhan tässä jo pari kuukautta pärjätty. Huonoa tässä on, että paikka on kovin avoin, kun lahden vastarannalle on 35 mailia. Ja täällä tulee usein kovaa. Poiju kyllä kestää. Painona on 7 tonnia betonia ja kiinnitysköysi nyrkin vahvuista. Malevo käy myös säännöllisesti sukeltamassa ja tarkistamassa poijut.

Välillä kun tuulee kovaa, niin tämä on varsinaista rynkytystä. Vene vai natisee liitoksissaan ja heittelehtii puolelta toiselle. Toisaalta ihmettelen, miten hyvin veneemme ottaa aallot, välillä tuntuu, että isommat aallot paremmin, kun ne eivät ole niin teräviä, vaikka vene keinuukin enemmän. Mutta se hetki, kun tuuli tyyntyy ja siftaa ja jälkimaininki tulee eri suunnasta kuin tuuli, on epämukavin.

Pohja on pysynyt puhtaana merenkäynnin takia. Mutta kolikon toinen puoli on se, että samalla se kerros kerrokselta kuluttaa pohjamaalia. On erittäin vaikea arvioida, milloin antifouling on loppu. Muutaman kuukauden kuluessa oli pakko saada vene ylös pohjan maalausta varten ja kovin lähellä ei olemassa yhtään paikkaa, missä se olisi mahdollista. Ja jostain pitäisi maalitkin löytää.

Positiivista tässä paikassa on se, että tämä on turvallinen paikka ja tunnemme lisäksi venekerhon porukkaa. He kyllä katsovat veneemme perään. Toinen positiivinen asia on ilmasto. Täällä on lämmintä ja kuivaa, sen puolesta lähes parhaat mahdolliset olosuhteet. Sataa voisi tosin kerran viikossa eikä kerran kuukaudessa, jotta suolat tulisi huuhdeltua.

Ei tämä veneen jättäminen tänne muutamaksi viikoksi tietysti noin vain suju. Pari päivää sai juosta virastoissa hakemassa lupia tähän. Ilman Malevon apua hommaan olisi varmaan kulunut pari viikkoa, jos olisi edes onnistunut. Malevo lupautui lisäksi allekirjoittamaan vaadittavan paperin, että hän vastaa veneestämme poissa ollessamme. Viimeisimpien määräysten mukaan ”A power of attorney must be granted to a resident living within a certain radius from the boat and a notarized letter produced to communicate this information to customs and coast guard. The penalty for infringement is 1% of the value of the vessel.”

Nyt kuitenkin kaikki luvat ovat kunnossa ja lentoliput varattuna. Iberian tarjoamat lentoyhteydet olivat edullisimmat. Ja lento Madridista Helsinkiin on tietysti Finnairin koneella. Kunhan Madridiin pääsemme, niin Finskin lentoihin voi ainakin luottaa.