31:20.16S 50:40.72W

Valentina
Fri 17 Sep 2010 13:09

Eilen puolilta päivin tilaamamme koillistuuli sitten heräsi. Kaivoin pitkästä aikaa esiin Twistler-perhospurjeemme (tästä olen kertonut joskus blogissamme Kanarialta Kap Verdelle). Purjeen virittämisessä on aina iso työ. Purjeen ja puomien säätämistä varten käytän yhteensä kymmentä köyttä ja alkuvalmisteluissa on aina oltava huolellinen, että kaikki on reititetty oikein. Sen jälkeen purjeen nostaminen on helppoa, samoin lasku, mutta onhan siinä oma työnsä taas pakata kaikki.

Mutta purjehtiminen sillä on palkitsevaa. Nytkin mainingista huolimatta purje pysyi hyvin vedossa, eikä se myöskään ole kovin herkkä muutoksille tuulen suunnassa ja voimakkuudessa. Ja vetää minusta yhtä hyvin kuin spinnu. Iltapäivä sujuikin kauniista kevätauringosta nauttien.

Illalla tuuli sitten voimistui noin 10 m/s ja puuskissa tietysti enemmän. Vaihdoimme spiirattuun jenniin, jolla ajelimme sivumyötäisessä aamuyöhön, jonka jälkeen tuuli laski ja kääntyi sivutuuleksi. Jatkoimme isolla ja jennillä.

Aamulla tapahtui muutos huonompaan suuntaan. Tuuli voimistui ja kääntyi vastaiseksi. Tämä oli odotettu. Sääennusteiden perusteella tiesimme, että muutos on tulossa, mutta millainen. Tällä kertaa olin kolme päivää ottanut kahden eri firman ennusteet. Yleensä kaikki ennustavat samaa ja lisäksi enempi vähempi väärin. Vaikka tälläkin kertaa peruskuva oli sama, niin ennusteet poikkesivat purjehduksen kannalta merkittävästi niin tuulen suunnassa, nopeudessa kuin muutosten ajoituksessa. Lisäksi kummatkin muuttivat kolmen päivän kuluessa jatkuvasti perjantain ennustetta.

Se mikä yllätti minut, oli erittäin vaikea aallokko. Sanovat, että Biskajalla tuppaa olemaan ikävä aallokko. Olisikohan tässä samantapaisesta ilmiöstä kysymys. Mannerlaatta nimittäin ulottuu satakunta maila merellä, jonka jälkeen syvyys tippuu aika nopeasti sadasta metristä 3-4 kilometriin. Tällöin idän ja etelän väliltä kohti rantaa tuleva aallokko muuttuu ikävän teräväksi ja kuoppaiseksi..

Totesimme pian, että purjehtimalla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Kääntyä takaisin tai rantautua paljon aikaisemmin, mikä olisi tarkoitus ja lisäksi paljon ikävämmällä tavalla. Koska kyseessä ei kuitenkaan ole mikään myrsky vaan sellainen vähän toistakymmentä m/s puhaltava navakka tuuli, jatkamme nyt tiukkaa vastaista koneella + isopurje kolmosreivissä.

Isopurje tasapainottaa menoa, mutta kyllä siellä kannella ja sitloodassa on aika märkää, vaikka ei sadakaan. Mutta mikäs tässä on istuskellessa salongin punkassa blogia kirjoitellessa, kun Helinä hoitaa tätä merenkulullista puolta.