Maracanã

Valentina
Fri 27 Aug 2010 17:08

Taas jouduimme toteamaan, miten helpolla olemme kuitenkin päässeet.

Toissapäivänä satamaan tuli ranskalaisvene matkalla pohjoiseen. Kun he saapuivat Uruguaysta, he kirjoittautuvat sisään maahan Rio Grandessa ja ovat sieltä purjehtineet kohti pohjoista pysähdellen useissa satamissa. Ja kaikki on sujunut viranomaisten kanssa hyvin tähän asti.

Sisääntulokirjoittautumisessa tapahtui kuitenkin virhe. EU-kansalaisilla pitäisi olla 90 päivää aikaa oleskella maassa. Jostain syystä heidän passiinsa oli merkitty 10 päivää. Kyseessä on vain yksi käsin kirjoitettu numero passiin niitatussa paperilappusessa, johon varmaan kielitaidottomana ja siinä pyörityksessä ei tule helposti kiinnitettyä huomiota. Luulisi, että asia on helppo korjata, koska maahantuloleimasta voi todeta, milloin maahan on saavuttu ja oleskeluajan olisi oltava 90 päivää eli kyseessä on ilmiselvä käsittelyvirhe. Nähtävästi asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen ja viranomaiset eivät kai tee virheitä.

Vasta Riossa asiaan kiinnitettiin huomiota ja nyt heidän passissaan on leima, että maasta on poistuttava kahdeksan päivän sisällä. Asialle ei ole enää mitään tehtävissä. Lisäksi päälle mätkäistään noin tuhannen euron sakot laittomasta maassa oleskelusta. Nyt miehistö etsii halvinta tapaa poistua maasta voidakseen sitten kirjoittautua uudestaan sisään jatkaakseen matkaa rannikkoa pitkin pohjoiseen. ilmeisesti tämä halvin tapa on tehdä 24 tunnin bussimatka Paraguayhin ja sitten takaisin. Taitaa olla vitsit vähissä.

Vaikea ymmärtää näitä tapahtumia, kun toisaalta miettii, miten mukavaa, letkeää ja auttavaista porukkaa nämä brasileirot yleensä ovat.

Eilisiltana kävimme Flamengo-Atlético matsissa Maracanã stadionilla. Parempana urheiluasiantuntijana Helinä voisi antaa seikkaperäisemmän otteluselostuksen. Itse stadion yllätti minut arkkitehtonisilla ansioillaan. Tämän väitetään olevan maailman suurin jalkapallostadion, mutta tiedot sen koosta vaihtelevat. Se valmistui vuoden 1950 jalkapallon MM-kisoihin ja silloin se ilmeisesti oli mitoitettu noin 150.000 katsojalle ja katsojalukumääräennätys loppuottelussa oli noin200.000. Nykystandardien mukaisilla istuimilla katsojia mahtuu kai vajaa 100.000.

Itse 1950 MM:n finaali on legendaarinen. Brasiliaa pidettiin varmana mestarina ja loppuottelussa oli karnevaalitunnelma. Brasilia pyöritti peliä ja teki ensimmäisen maalin. Sitten Uruguay tasoitti. Peli jatkui ja Uruguay oli kuin piirityksessä, mutta meni yllättäen johtoon kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua. Stadionille lankesi haudan hiljaisuus ja ottelu päättyi Uruguayn voittoon.