Dover

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Sat 27 Jun 2009 17:26
51:07.110N 001:18.655E

We arrived Dover today. The whole trip have been fast and pleasant. Except for a broken spinnaker(now in two parts) and the lack of Eli, it have been a great trip. The last part we got some down wind sailing. This morning we arrived in Newhaven, where we planned to stop. The marina was full. We decided to keep on going since we could get nine hours with current in our favor and the wind from behind. Since this moorning we have been abel to do 72 Nm in ten hours.
After heading west the last three years it have actually been very confusing to sail east through the English channel. I always think north is south and east is west. And the sun is moving the wrong way.
Ole is going home on Monday and Eli is coming down the same day. Ole have been a great firs mate and good company but I am realy looking forward to get Eli back on the boat. The plan is to sail towards Norway on Tuesday if the weather i good. All well in Dover. We are looking forward for a burger and a beer followed by a long night sleep.

Kom til Dover i kveld. Turen opp fra Lagos har vært meget rask og behagelig. Bortsett fra en ødelagdt spinnaker(nå i to deler) og Elis fravær har det vært en super tur. Siste stykket har det også blitt en del medvind seiling. Vi kom til Newhaven marina i dag tidlig der vi hadde tenkt å stoppe. Da det viste seg at marinaen var full bestemte vi oss for å fortsette helt til Dover. I utgangspunktet ville det vært et for langt strekk på en dag, men siden vi kunne få ni timer med medstrømm kunne vi klare det ila kvelden. Siden i morgen har vi seilt 72 Nm på ti timer.
Etter å ha seilt mot vest i tre år har det vært meget forvirrende å seile øst-over gjennom den Engelske kanalen. Hver gang tror jeg nord er syd og øst er vest. Har blitt en det forvirringer på grunn av det og i tillegg beveger solen seg feil vei.
Ole reiser hjem på mandag og Eli kommer ned samme dag. Ole har vært et bra mannskap og godt selskap men jeg gleder meg til å få Eli tilbake ombord. Planen er å seile mot Norge på tirsdag dersom været er bra. Vi har det bra. Nå gleder vi oss til hamburger og øl, etterfulgt av en lang og god natt søvn.