Escape river

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Mon 16 Jun 2008 09:11
10:59.101S 142:39.735E

Long day today. Had plenty of wind, rain and seas. The wind was a lot stronger than expected today and we got here way to early, meaning we were crossing the shallow bar in the river entrance at low tide in big seas. That made us so worried that we considered going all the way to Cape York today. We finally made a decision to go for the bar and hope for the best. We had all sail down and still doing 4-5 knots, so there was not much we could do -except carry on. But we calculated the distance and found that timing would be very tight -we probably wouldn't make it to the Cape York anchorage. The bar was OK. Now, we're very happy about being here as it is flat calm and very protected. We're just waiting for the sun to go down, so that we can go to bed. We are going for the cape tomorrow.

Laaang og slitsom dag i dag. Har hatt nok av vind, regn og bølger. Hadde sikkert åtte seilskift før klokken var ni i morges. Vinden var mye kraftigere enn meldt, og det gjorde at vi kom frem alt for tidlig til tross for at vi de siste timene ikke hadde seil oppe. Selv bare for rigg, gikk vi fremdeles 4-5 knop. Det betydde at vi måtte krysse den grunne sandbanken i elvemunningen her på lavvann -og i høy sjø. Det gjorde oss så bekymret at vi vurderte å fortsette til Cape York i kveld -i dårlig sikt og kraftig vind. Etter litt beregninger fant vi ut at det ville bli vanskelig å rekke frem før det ble mørkt, så vi bestemte oss for å gå over sandbanken. Det gikk fint, og nå ligger vi kjempegodt -flat sjø og godt beskyttet av mangroveskog. Her kommer vi til å sove godt. Vi venter bare på at solen skal gå ned, slik at vi kan legge oss. Vi går sammen med Blue Moon til Cape York i morgen.