The best ever

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Mon 13 Apr 2009 12:28
29:56.862N 032:34.373E

We've landed in Suez Yacht club after what must have been -the best sail ever- experienced by northbound sailing yachts in the Gulf of Suez. All day yesterday, and trough half the night, we had good winds from the S. We even got our spinnaker up, doing 9-10 knots -but only for a little while (got too windy and difficult to zigzag between ships and oil rigs). With main and genoa we did 7-8 knots all day, trying our best not to stay just outside the shipping lanes -avoiding ships within the lanes and cities of oil rigs just outside the lanes. We kept thinking the wind would calm down any second, and therefore carried much more canvas than we normally do -eventually had to get the main sail down after dark in 25 knots. Then the wind calmed down :) We motorsailed the rest of the night and arrived the entrance to Suez port just after day break. Only this morning, about 25 yachts have arrived (within 2 hours), so it has been a complete chaos. We were put in a berth which was too shallow for us, and after a lot of argumentation and waiting, we have now moved to a berth with water under the keel. We've already got our jerry jugs filled with diesel, and have been in contact with the agent to hopefully go trough the first part of the canal tomorrow. Jorn is giving Farrymann (engine) some love so that he (Farrymann) will behave well trough the channel (engine problems is in the canal costs about 2000-3000 USD in towing). We've got fresh water on the dock and are happily using it to get Red Sea sand of the boat, the sails -and everything else. In hindsight, our Red Sea passage has been a bliss compared to the Melacca strait. We only got two hours of strong winds on the nose, and that was completely self -inflicted. It has all been thanks to good luck, a bit of patience and extensive weather "research". Happy to be here. Now, next challenge; the bureaucracy of the suez canal :) In the middle of the canal, there is a yacht club where we can leave "Silene" for a few days to go to Cairo and the pyramides.

Vi er godt fortøyd i Suez yacht club (i Suez havn), etter det som må ha vært tidenes beste seilas opp Suezbukta. I hele går hadde vi flott medvind, og en liten stund kunne vi til og med kjøre den rosa panteren med båtfart på 9-10 knop (spinnakeren -den måtte ned etter en liten stund da det blåste litt vel mye og det ble vanskelig å seile sikksakk mellom digre båter og byer av oljerigger). Den korte seansen er ihvertfall dokumentert på film. Tror ikke det er mange forunt å sette spinnaker på dette strekket. Med storseil og genoa gjorde vi fremdeles 7-8 knops fart stort sett hele dagen, mens vi gjorde vårt beste for å holde oss unna skipstrafikk og oljerigger (med årvåkent blikk, radar og AIS -lett som bare det). Vi trodde hele tiden at vinden kom til å dø ut hvert øyeblikk og seilte derfor med mye mer seil oppe enn vi pleier. Til slutt måtte vi berge storseil i stupmørket i 25 knop da vi surfet forbi en diger katamaran og innså at vi vill komme frem altfor, altfor tidlig. Vi berget uten dramatikk, og så løyet vinden :) Resten av natten motorseilte vi i lett vind fra varierende retning -havet var tilnærmet flatt -og vi innser at vi ikke kunne hatt bedre forhold. Ankom innseilingen til Suez havn akkurat i grålysningen. Innen et par timer i morges kom det inn ruindt 25 seilbåter samtidig, og kaoset det har skapt, kan vanskelig beskrives. Alle vil ordne alt, først, og billigst :) Vi ble loset inn på en marinaplass som var for grunn for "Silene", men etter en time med venting, pushing og argumentering (liten båt, ser ikke så dyp ut......), fikk vi flytte til en plass med vann under kjølen. Vi har allerede fått fyllt dieselkannene våre og har avtale med agenten om mulig transit til Ismaelia (halvveis i Suez kanalen -1. etappe) i morgen. Der vil vi ta en pause for å reise til Cairo og vente på bdre vinder i Middelhavet. Jørn steller litt med Farrymann (motoren) og håper det skal resultere i plettfri kjøring gjennom kanalen (koster 2000-3000 USD å få motorstopp i kanalen). Vi har strøm og feskvann på kaia og sløser som bare det. Mye vann skal til for å vaske bort rødehavets mange forblåste sandkorn! I ettertid, ser vi at vår seilas opp Rødehavet faktisk har vært mye, mye bedre enn forventet -og en million ganger bedre enn seilasen opp Melakka stredet. Antar at "suksessen" skyldes en teskje flaks, en kopp med tålmodighet og en bøtte med studie av værmeldinger. Det eneste øyeblikket med tøffe forhold vi hadde her i Rødehavet var rett utenfor Port Ghalib, var helt selvforskyldt (og skapte en del problemer). Neste utfordring er nå byråkrati forbundet med kanaltransit. Det går nok som fot i hose :)