Singapore bound

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Fri 3 Oct 2008 02:37
04:08.664S 110:04.908E

Friday 10:16 am
We left Bawean 24 hours ago and have had a good sail so far. Slowing down to keep company with Xanadu as our power issues have not improved very much. Had to choose navigation lights over refrigeration yesterday. But without refrigerator, with nav lights and a small GPS, we managet to keep going trough the night. Unfortunately, I came down with some kind of stomach flu yesterday morning, and have spent the entire trip in the bunk with fever, vomiting every 4-5 minutes. Feeling better now, but Jorn is tired after beeing at watch all night. Good thing is that I do not miss cold food (not any food at all that is). Doing slow northerly progress at 4-5 knots of speed. Vagabond Virgin is about 5 miles ahead. Expect to cross equator in about 5 days and will anchor up near equator somewhere (maybe at Kentar island).

Forlot endelig Bawean i går formiddag. Har hatt fint føre så langt. Seiler med redusert seilføring for å holde følge med Xanadu. Har måttet slå av strømmen til kjøleboksen for å ha strøm nok til navigasjonslys om nettene. Med kun lanterner og en liten GPS, klarte vi å holde det gående gjennom natten. For å kjøre radar eller instrumenter må vi starte motor, men vil helst slippe det nå mens vi har fin vind. Jeg har hatt mageinfluensa, eller noe sånn og har helt siden avreise ligget i køya med feber -og kastet opp hvert 4-5 minutt. Går bedre nå, men Jørn er litt sliten etter en hel natt på vakt. Det gode med magevondt, er at jeg har ikke akkurat savnet nedkjølt mat (ellr annen mat). Antar vi kommer til å lengte etter kald drikke etterhvert som solen steker utover dagen. Vi rusler sakte nordover i 4-5 knop. Det er rundt 500 mil til ekvator og vi regner med å ankre rundt ekvator en plass (en øy som heter Kentar), antakelig om 5 døgn.