Trip to Cairo and the pyramides

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Sat 18 Apr 2009 12:03
Spent yesterday shopping for food, mostly fruits and vegetables. We went with an english speaking driver; Mohamed, who made real good bargains for us. He seemed like a nice guy and we decided to ask him to take us for a daytrip to Cairo. Originally we wanted to go for a few days, but a weather window seemed to open up in the med today, so decided to do a daytrip and check weather again after the trip. Mohamed arranged another car also, so we were eight cruisers in two cars at the parking lot at 06 this morning. Just as we were driving away, we were stopped by the military guard at the port-gate. He took our passports, guided us in to his little shed -and kept us there for an hour... No explanation, suspecting he just wanted money to let us go. At the end, lost of other cruisers came and we kind of sneaked off with them (think Mohamed paid the guard to let us go, but he would not admit). The guards are not very friendly and it is a shame we have to pass them every time we go out and come back to the boat. We are very happy that we did not expect to get fuel here as it has to be smuggeled past the guards. Sometimes they let you trough with diesel if you pay them, sometimes not...

It took us about an hour and a half to drive to the pyramides, and they were definetly worth the effort. What a sight they are. Absolutely amazing. Mohamed walked around with us, and fended off all the men who desperatley wanted to sell camel rides, horse rides and souvernirs for the prize of gold. We also got a good look at the impressive sphinx protecting the pyramies and the coutry -before heading to Cairo for lunch and the museum. The museum was enomeous, and very interesting although our previous knowledge of Egyptean history was not the greastest. Before heading back, we walked to the Nile to take some photos.

On the way back we witnessed a car accident. Not supprising thinking of how they drive here, but impressing to see how fast everyone was to help. Mohamed helped get the driver out while the passenger was stuck. They disconnected the battery to make sure there was no sparks to start a fire -and within a minute the first ambulance was on scene (must have been just around the corner). We left five minutes after the crash and there were already 3 ambulances there and 1 towing vehicle. After making it trough another military control post (got pulled over again), we got back to the boat, exhausted with impressions (did check weather again, and decided window in the Med is too short for us to make it). Have had a good day!

Brukte mye av dagen i går på handling i lokale butikker og markeder. Vi hadde fått haik med Carola på den tyske båten Lasse som introduserte oss for drosjesjåføren Mohamed. Mohamed snakket bra engelsk og ga inntrykk av å være en fin fyr. Han kjøpte mengder av frukt og graønt for oss på markedet, og for første gang fikk vi merke hvor mye bedre de lokale prisene er (i forhold til turistprisene). Vi hadde egentlig tenkt å dra til Kairo for et par dager, men pga et mulig værvindu i Middelhavet, avtalte vi istedet en dagstur med Mohamed. Han arrangerete en ekstra bil og vi var 8 seilere utenfor havneporten klokken 06 i morges. I det vi hadde fordelt oss på to biler og var klare til å kjøre avgårde, hadde de militære vaktene ved porten våknet til liv, og vinket oss ut av bilene. Alle passene våre ble samlet inn og vi guidet inn i vaktskuret -hvor de holdt oss i en time. Det ble ikke gitt noen forklaring, men vi antar at det hele var for at vi skulle betale dem for å slippe oss igjen. Vi fikk etter en stundt passene tilbake og snek oss ut i følge med en fransk gruppe seilere som også skulle på tur (tror Mohamed også stakk til vaktene litt penger for å slippe oss). Vakten i porten er ikke spesielt vennlige og det er ganske kjipt når vi må passere dem for å komme ut av -og inn i havna der båtene ligger. Hver gang vi går forbi skal de sjekke pass, ryggsekker og bæreposer. Det kan ta alt fra 5 minutter til en halv time, og de venter gjerne til vi har kommet langt forbi porten før de kommanderer oss tilbake. Vi er veldig glade for at vi ikke har basert diesel beholdningen vår på å fylle her. Det innebærer nemlig å smugle kanner forbi disse vaktene. Innimellom lykkes det hvis man betaler vaktene, men som oftes blir man bare sendt tilbake dit man kom fra (båten) med tomme kanner..

Kjøreturen til pyramidene tok rundt halvannen time. De var vel verdt strevet for å komme dit. For et imponerende syn de er. Fantastisk. Mohamed var med oss rundt, og holdt selgere og andre masekopper unna (folk som skal ha penger for å bli fotografert etc). Etter å ha vandret rundt pyramidene en stund (og vært inne i en, kun for dem uten klaustrofobi), tok vi en titt på den imponerende sphinxen som beskytter pyramidene og landet. I byen ble det ludch og museumsbesøk. Det egyptiske museumet i Kairo er en fantastisk samling av mumier, sakrofager, kister, smykker, juveler etc. Selv om forkunnekapen om Egyptisk historie er rimelig dårlig, var det et interresant besøk. Siste stopp for dagen var fotoseanse ved Nilens elvebredder.

På vei tilbake var vi vitner til en stygg ulykke der en bil dett foran oss mistet kontrollen og braste rett inn i midtrabatten. En ulykke var ikke kom ikke akkurat overraskende med tanke på hvordan trafikken flyter her, men vi var imponerte over hvor raske folk var med å hjelpe til. Mohamed var ute av bilen før vi fikk sukk for oss, og sammen med masse andre mennesker som hadde stoppet, fikk de ut sjåføren. Passasjeren satt inneklemt i vraket, men de fikk koplet fra batteriet slik at ikke gnister skulle kunne forårsaker brann. Første ambulanse var på stedet innen vi hadde rukket å tenke på å ta opp telefonen. Da vi kjørte videre, runt 5 minutter etter kollisjonen, var det en mengde med mennesker, 3 ambulanser og en tauebil tilstede....

Vi klarte oss igjennom nok en militærstopp (tror Mohamed betalte igjen), og etter et kort stopp på internett kafe (der vi fastslo at værvinduet i Middelhavet ikke ser ut til å vare lenge nok til at vi kan komme oss noen plass), krøp vi utslitte ombord etter en fin dag.