Last part of Spain

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Mon 22 Jun 2009 17:38
43:12.000N 009:14.980W

We are now leaving the coast of Spain. Still down wind. The pigeon is of the boat. We have spend the day rehabilitate the pigeon. After the second day on top of the propane tank he came today down on deck. We took him for a walk and tried to give him more food. Still not eating our bread or drinking our water. So we made him take a test fly. He took a circle around the boat and came back and crash landed on the back of the boat. Since he was not eating or drinking we decided we could not take him across the bay of Biscay. When we were close to land, a fishing boat passed ou heading towards land. We made him fly again and hopet ha would land on the fishing boat and get back on land. Instead he went all over the place before he headen straight towards land. The visibility was poor and it was not possible to see land anyhow he headed towards the closes point on land. Hope his safely back on land.

I ferd med å forlate Spania nå. Fremdeles medvind. Duen har nå forlatt båten. Etter et døgn på toppen av gasstanken kom han i dag ned på dekk. Vi lot han gå rundt på dekket før vi fikk han til å ta en test flyvetur for å se om han var i stand til å fly etter krasjlandingen i går. Det gikk fint. Han fløy en rund rundt båten før han på ny krasjlandet bak på hekken. Vi forsøkte å mate han igjen. Siden han fremdeles ikke spiste eller drakk vann var vi redd han ikke ville klare turen over Biskaya. Da vi nærmet oss land kom det en fiskebåt forbi med kurs for land. Vi fikk duet til å fly en gang til, med håp om at den skulle lande på fiskebåten og bli med de inn til land. Duen lettet og fløy i alle rettninger før den satte kursen mot land. Det var dårlig sikt og ikke mulig å se land, men duen satte kursen rett mot det nærmeste punktet på land. Det er sikkert en grunn for at han er blitt brevdue.