Lizard Island

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Wed 4 Jun 2008 21:42
14:39.741S 145:27.101E

Vi hadde en god dag i går. Spinnakerføre stort sett hele veien, og fin fisk på kroken (flekket makrell). Det er trangt mellom rev, øyer og skipskanal her, men vi fant at alle skip kalte oss opp og fortalte hvordan de ønsket å passere oss (den rosa spinnakeren er synlig fra mils avstand). Veldig enkelt. Vi var fremme her i god tid før solen gikk for lavt, og hadde ingen problem med å finne frem mellom flekkene med rev. Nå ligger vi godt og tenker og bli her en liten stund. Her er klart vann (for snorkling) og fine turstier på land. I dag skal vi gå opp på toppen av øye, til Cooks utkikk -der kaptein Cook endelig klarte å se en passage mellom revene der han kunne få sin Endevour trygt til havs igjen.

We had a good day yesterday. Perfect sailing with spinnaker nearly all the way. We caught a nice fish for dinner (spotted macrel) and loset a lure to something big... At some points we had to sail in (or very near) the shipping channel, where we, as a pleasure craft, have no rights. However, we found that all ships gave us a shout on 16 and told us how they wanted to pass us (our pink spinnaker is visible from miles and miles away).

We got here in plenty of daylight and had no problems seing the reefs around the anhorage. Now, we're anchored in good holding sand, and the water is so clear we can even see the anchor (happened last in the pacicfic). We are planning to stay here for a while; do some snorkeling and hiking on the island. Today, we'll go up to the top of the island, to Cooks lookout -where captain Cook finally spotted a passage trought the barrier reef where he could bring his Endevour out to open ocean.

xxxE&J