Endevour Habour, Tawila Island

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Sat 11 Apr 2009 11:53

27:33.763N 033:47.436E

We've had good days in Hurghada marina. We did some more boat work, and even had time for shopping (me, without money) and diving (Jorn).He've had five good dives which was kindly organized by a NZ/english hairdresser we met. She had a friend who was running a dive boat. Visibility was excellent, and though he was deeply frozen, he had a great time -even saw a shark giving birth!!! Ve left the marina at 07 this morning. Lots of boats left today for Suez. We've anchored 20 miles outside Hurghada and will start from here very early tomorrow morning. Wind is supposed to be more favourable tomorrow (very light, from S) and because we have to dodge ships and oil installations, we hope to get to Suez in one night only (apparently not all oil installations are lit). A bit nervous about the weather as advise is never to trust the southerlies........Leaving here at 5-6 in the morning tomorrow, we'll hopefully make it all the way to Suez by monday afternoon. It is a nice spot here. Water is clear, but sand is somewhat corally, so Jorn had to go in the water and set the anchor properly in deeper sand. He's now recovering with hot drinks and plenty of clothes. Wonder if we'll ever be able to swim in Norway again. Well, we're about ten boats in here now, and a few are scattered around in different ancorages close by. Weather today has not been as good as predicted, so everyone very nervous about the next two days. Lots of theories being presented about how to approach this next challenge -getting to Suez without trouble. Best, I guess, to turn the radio down and trust our own plans!

Vi har hatt fine dager i Hurghada marina. Vi fikk unna litt båtprosjekter, og i tilleggg ble det tid til litt andre ting. Jørn har hatt fem bra dykk. Turene fikk vi organisert gjennom en frisør fra NZ/England som vi traff. Hennes venninne driver en dykkerbåt. Sikten var superbra, og selv om han var dypfryst etter hvert dykk, var han veldig fornøyd. De så bla en hai som fødte!!! Vi forlot marinaen i morges klokken 7 -sammen med en stor gjeng seilbåter som skal samme vei. Er nå ankret ca 20 nm fra Hurghada, i en liten naturhavn med god sikt, men ikke fullt så god holdebunn. Jørn måtte uti og finne en flekk med litt dypere sand slik at ankeret fikk grave seg sånn tålig ned, så nå henger vi ihvertfall. Vinden skal være litt bedre for oss i morgen, så vi satser på å gå ved grålysning. Suez bukta kommer til å bli travel mht skipstrafikk, og det er også flere oljeinsstallasjoner man ikke bør seile på. Flere av diss er visstnok ikke belyste. Planen er å klare turen til Port Suez på en natt (og to dager). Været i dag, har ikke vært så bra som det var spådd, så det er mange halvnervøse seilere spredt rundt på de ulike ankringene her. Det blir veldig spennende (og avgjørende) og se hva som skjer med været de neste dagene. Det sies at man aldri må stole på sønnavinden i Rødehavet, men hva skal man gjøre. Vi får sjekke meldingene ofte, og ha en plan B, en plan C etc.... Det går i ett på radio nå om ulike fremgangsmåter for å komme seg til Suez ila to dager uten for mye trøbbel. Tror nesten det beste er å skru ned volumet og stole på sin egen plan.