Interesting day

Silene's cruising log
Jørn and Eli Nygaard
Mon 19 Jan 2009 12:39
05:39.560N 083:49.160E

We've had a very intersting day out here, crossing what appears to be the world's most unorganized shipping lane. We're very pleased with our christmas present to ourselves, the AIS receiver. Still, we've more than once today had close ancounters with fast going, big ships. In most areas of heavy shipping, ships are organized in lanes, but out here, they go in all directions, with all kinds of speeds and turns. If crossed closer to Sri-Lanka, probably separated into lanes of direction, but we're trying to stay away from the land shadow (no wind) of Sri-Lanka. Trying to avoid spending fuel, as diesel prices are very high in the Maldives, so no supply before we get to Oman. Weather good. We happy.

Har hatt en interessant dag i dag. Satte kurs sydover i morges, og har ila dagen kryssa noe som må være verdens mest uorganiserte shippingområde. Her ser det ikke ut til å være noen som helst kjøreregler og vi seiler sikksakk mellom tankere og containership som går i alle retninger. Vi er svært fornøyde med julegaven til oss selv, en AIS mottaker. Trafikken mer organisert i østgående og vestgående separasjonssoner nærmere Sri Lanka, men vi vil gjerne komme oss et stykke unna land for å slippe vindstille. Diesel koster en formue på Uligan (det er dit vi skal), så vi må klare oss med det vi har helt til Oman. Vi er glade. Hatt Fajita til middag. Været er bra. Måtte det vare.