Niue, et kort bekjentskap med verdens minste land

Tatt av vinden
Bjørn Larsen
Sun 30 Sep 2018 04:17

> Vi bestemte og ombestemte oss flere ganger før vi besluttet å ta sjansen på et opphold på Niue, og det er vi svært glade for. På nordlige vinder kommer svellen rett inn i bukta, og denne vinden var meldt. Men vinden løyet heldigvis og det var absolutt levelig på en bøye. Litt mer utfordrende var det å komme i land med jolla. De hadde en egen heisekran for å heise jolla opp på land. Men før vi kom så langt måtte vi selv komme oss i land opp en trapp med varierende svell som kastet båt og mannskap hit og dit. Men vi klarte det da, selv om det tidvis ble en litt våt fornøyelse.
>
> Opplevelsen av denne øya, dette landet, er definitivt verdt et besøk. De har et utenrikspolitisk og militært samarbeid med New Zealand, for øvrig har de selvstyre.
> Geologisk er øya meget spesiell. Det er en koralløy som er løftet opp gjennom tidene. Øyas høyeste topp er 69 m, men resten av øya er ganske flat over det hele. Langs sjøsiden ser man masse grotter, og disse grottene og ravinene er en fantastisk opplevelse ( se bilder som kommer ).
> Vi fikk kun to dager på øya før en værprognose sa oss at vi måtte av sted til Tonga. Heftig vind og regn var under utvikling og på vei. Men disse to dagene utnyttet vi som best vi kunne. Vi leide bil en dag og fikk sett hvordan naturens kunstverk er blitt til gjennom tidene i form og farger. Dryppstensgrotter, raviner, kulper med tilsig av ferskvann, noen mer tilgjengelig enn andre. Adkomsten avhenger i noen tilfelle av tidevannet og svell fra havet. Vi fikk tatt et forfriskende bad i en av kulpene/ grottene.
>
> Det er ca 15 000 innbyggere på øya, og like mange niuere som har utvandret til andre land, de fleste til New Zealand. Etter en ødeleggende orkan i 2014 var det mange som mistet sine hus og livsgrunnlaget. De gav opp og flyttet til familien og venner i andre land. Hele den sørlige delen av øya med sykehus, supermarked, leiligheter mm ble totalt rasert. Alt er i ettertid bygd opp igjen lengre inn i landet og i større sikkerhet for fremtidige orkaner.
> Vi opplevde innbyggerne som svært vennlige, rolige, åpne; de spurte, var nysjerrige og fortalte gjerne om folket og øya. Og de hadde god tid. Hva de levde av var litt mer uklart, men dyrking av frukt og grønt var vesentlig.
>
> Vi kom til Niue på lørdag etter 8 dagers overfart med mye vind og regn, en ganske slitsom seilas. Så det smakte godt å finne en bøye og kunne sove trygt for vind og vær. Vi stupte ut i et aldeles superklart vann. Og en renovasjon av kropp og sjel med et bad og en sundowner/ ankerdram gjorde susen.
> På søndag hadde vi avtale med en representant fra customs. Det var Rodney som kom til brygga, en skikkelig koselig og pratsom fyr som fortalte villig vekk da vi pumpet han for informasjon om øya.
> Vi skulle gjerne vært noen dager mer på Niue, men vi er takknemlige for de vi fikk.
> Mas que nada!
>