Fatu Hiva - torsdag 10.05, Kristihimmelfartsdag

Tatt av vinden
Bjørn Larsen
Thu 10 May 2018 21:18
Sammen med ti andre norske og svenske seilere har vi i dag vært på katolsk messe kl 08 i morges i den lokale kirken på Fatu Hiva. Det var en veldig fin opplevelse. Alle de lokale kom flott pyntet på polynesisk vis, spesielt kvinnene med sine fineste kjoler og sjal og masse blomsterpynt i håret og rundt halsen. Kirken som rommet ca hundre mennesker var full. Det var mye felles sang akkompagnert av levende musikk. Og en deltakende menighet slik det er på katolske messer, i større grad enn i protestantiske gudstjenester.
Vi kom til denne fantastiske øya søndag formiddag, og det var en lykkelig gjeng som fikk ankret etter 22 dager på havet. Det var en ubeskrivelig deilig opplevelse, å se land, og hvilket land, og hvilken natur! Man blir bare rett og slett bergtatt av den mektige naturen. Utsikten fra ankringen er formidabel; spisse grønngledde fjelltopper og formasjoner, bergpynter med fasonger som gir assosiasjoner til både de trolske eventyr vi kjenner, til erotikken og til statuene på påskeøya mm. Man aner at det muligens fins en inspirasjon herfra? Og blant mange frodige øyer der man kunne leve av hva man kan høste fra naturen, så var det denne øya Thor Heyerdal og kona Liv valgte da de søkte tilbake til naturen på sin bryllupsreise (jfr boka hans "Fatu Hiva")
I landsbyen innerst i bukta er det ca 6-700 beboere. Det fins en kirke, kirkegård, en skole, en liten butikk, en fotballbane, utendørs forsamlingshus, et rådhus, et kraftverk, ja det meste av hva de trenger. Innbyggerne har mange slags frukter å selge (pompelmousse, papaya, mango, appelsiner, noni, sitroner, bananer, mm), men vil helst ha betaling i naturalia. Den første dagen hadde vi sabla lyst på noe frukt, da beholdningen av dette var tatt slutt på havet. Jeg hadde et par rosa strandsandaler med blomsterpynt, midt i blinken for en av landsbyens damer. Vi fikk 11 pompelmousse for disse, hver av dem med en vekt på opp mot ett kilo. Pompelmousse er en type søt grapefrukt og de var verdt prisen. I kveld skal vi til en lokal familie sammen med den norske og svenske gjengen og spise lokal mat. Så nå ransaker vi våre eiendeler for unødvendigheter i bytte mot god mat. Vi har en kjole, litt sminke, noen lesebriller, mm, vi får se hvor langt det rekker. Vi har også fått byttet til oss noen polynesiske frank så vi klarer oss.
Vi har vandret opp i de frodige dalene og vært på øyas store fossefall. Og vi har kjøpt litt lokalt håndtverk. De lager nydelige Tiki, halssmykker mm. De er ikke billige, men det ligger nok mye arbeid bak alle utskjæringer og finpussing. Anne Sofie og jeg kjøpte hver vår, og vi forstod at vi hadde betalt godt da frua kom med bananer og papaya på kjøpet. Men vi hadde en fin opplevelse og en god prat med storfamilien, og det er jo verdt en hel del! Dessuten må vi kunne gi en del til de lokale når vi er så rike og heldige som får oppleve alt dette. I morgen skal vi bli kjørt til den andre landsbyen, Omoa, og gå hjem over fjellene, ca 17 km! Vi forventer en stor naturopplevelse.
Vi drar videre til Nuku Hiva på lørdag eller søndag. Der vil vi finne internett og publisere bilder

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com