Litt om Kongeriket Tonga etter en uke i Neiafu i øygruppen Vava'u

Tatt av vinden
Bjørn Larsen
Fri 5 Oct 2018 02:49

> Kongeriket Tonga har aldri vært kolonialisert. Det har en lang historie med diverse konger som jeg lar ligge nå. Tonga er på mange vis svært ulikt Fransk polynesia selv om de fleste innbyggerne også her er polynesere. Men her lever de på mer gammel polynesisk vis i landsbyene, eks på måten de lager mat på og drikker kava ( utrekk fra en rot som gir en behagelig ro og noen ganger rus, smaker pjuk sies det, vi har ikke prøvd).
>
> Øyriket Tonga består av mer enn 170 øyer samlet i tre hovedgrupper. Vi befinner oss nå på den nordlige gruppen Vava'u. Det er her de fleste seilere bruker mye tid på mange vakre ankringssteder i et mangfoldig øyrike som gir god beskyttelse mot vær og vind. Vi har hittil lagt på en bøye i Neiafu, hovedbyen i Vava'u for å vente på stabilt godt vær samt delta på den årlige festivalen Blue water festival. Den pågår denne uka og inneholder foredrag om New Zealand, planlegging av overfarten dit, race på bukta, frokoster og middager sponset av diverse aktører, et riktig så sosialt og lite grann nyttig arrangement. I morgen lørdag venter vi rolige vinder og godt vær, så da skal vi oppleve mer av øyriket rundt oss.
> Og bare for å ha sagt det, ALLE gruer seg for overfarten til NZ og snakker om denne. Værsitusjonen, det uforutsigbare, mulige lavtrykk med motvind og ev storm. Vel, vi gleder oss heller ikke, men vi regner med å stå an av. Og vi er glade for å ha Mia med oss på overfarten.
>
> Tilbake til kulturen her på Tonga. Vi opplever menneskene her som vennlige, men mer reserverte enn i Fransk polynesia. Tonganere er svært konservative og meget religiøse. De går sågar til kirken opptil tre ganger på søndager. Og søndager er hviledag vedtatt ved lov. Man skal sågar ikke sporte en gang, så våre løpeturer legger vi til andre dager. Mht påkledning, så skal man dekke knær og skuldre. Det innebære at de fleste går i lange skjørt, ja selv mange menn bærer lange mørke omslagsskjørt. Mange bærer også det tradisjonelle ta'ovala, en vevet matte knyttet som et skjørt. Det er greiner fra et tre som har ligget en uke i sjøvann og myknet før det blir tørket og vevet. Ikke det mest praktiske plagget vi har sett, men morsomt.
>
> Tonga virker langt fattigere enn deler av FP. Mange hus og eiendommer lider av stort forfall. Og det er lite utvalg av mat i butikker. Frukt og grønnsakmarkedet er ganske bra, ellers må man tråle de små butikkene for å finne noe man leter etter. De har litt ulikt utvalg, så kanskje er man så heldig at man finner det en leter etter i en av dem. For eks noen gode oster!

> Et spesielt syn i bybildet og enda mer ut på landsbygda er alle grisene som løper rundt i gater og i hager. Svære sugger og masse små grisunger overalt. Ja her er det flere griser enn hunder og høns til sammen.

> I kveld er det avslutningsmiddag på Blue water festival. Den skal vi ha med oss før vi drar ut på ankring i morgen. Vi håper der å få se mange knølhvaler! Hittil har vi sett mange på avstand, det er et mektig syn når de hopper og leker seg i havet. Knølhvalene kommer hit til Tonga og noen andre steder mellom juli og november for å føde. Myndighetene er veldig opptatt av å beskytte disse vakre og snille skapningene. De kan bli opp til 15 meter og veie mangfoldige tonn, ja selv en nyfødt knølhval veier rundt ett tonn. Om vi får oppleve disse på nært hold så skal vi nok berette om dette.
>