På vei til Toamotus, farvel Markesas

Tatt av vinden
Bjørn Larsen
Mon 28 May 2018 21:39
Vi er på døgn to av fire på vei til Toamutus, og har vel etter et døgns seilas igjen tilpasset oss dønninger fra siden som gjør livet ombord ukomfortabelt. Men nå er det ikke tre uker på havet, kun tre dager igjen. Og en fersk rapport fra tre norske båter som ligger foran oss i løypa, er at det er ubeskrivelig vakkert og at de skjønner hvorfor de er på seiltur. slike stemningsrapporter liker vi når vi nå fantaserer om nye eventyr.

Bukta Hakahetau på øya Oa Pou, som var vår siste øy vi besøkte, var utrolig sjarmerende, velstelt, med vennlige folk, og bød på en naturopplevelse av de sjeldne. Øyas mange spisse topper ligner på aspargestopper og er etter Lonely Planets sigende Fransk polynesias mest fotograferte motiv (bilder kommer med internetttilgang).
Den siste dagen la vi ut på en fottur til øyas hovedlandsby, Hakahau, 15 km. På veien stoppet en bil og tilbød skyss. Veien som er beskrevet som dirty road, slynget seg langs fjellsidene uten veikanter og ofte med bratte stup utenfor. Vi tok skikken på stedet, korset oss og lot det stå til, to av oss med lukkede øyne i blant. Det hjalp, vi kom hele både frem og tilbake.
Da vi ankom Hakahau var det tyst som i graven, nesten ikke et menneske å se, underlig på en lørdag. Så vandret vi oppover og inn i landsbyen. Der fant vi hele landsbyens befolkning og flere til, på et digert marked. Det var lokal mat tilberedt av alle slags ferske lokale produker, og salg av frukt og grønt, håndtverk, klær mm. Desverre kunne vi ikke bringe med oss stort mer enn det vi klarte å stappe i oss samt spise på veien hjem. Vi visste da ikke om vi ville få skyss tilbake. Men etter 6 km kom det er bil i vår retning og to muntre damer tok oss med tilbake. Slik rakk vi også en middag i landsbyens eneste familiedrevne restaurant. Vi hadde bestilt bord og meny dagen i forveien, gjeitekjøtt kokt i sju timer. Sammen med en belgisk seiler hadde vi en utmerket kveld med nydelig mat og i hyggelig selskap. Det unge paret i huset hadde to barn på 2 og 15 mnd. De kunne fortelle at alle fødende kvinner fra Markesas dro til Tahiti en mnd før terminen. Jeg ble imponert over dette, vi hørte ingen krav om lokal fødeavdeling på alle øyer.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com