Fridag i regnskogen og til fortet San Lorenzo

Tatt av vinden
Bjørn Larsen
Tue 17 Jan 2017 21:37
Vi har hatt dårlig internetttilgang de siste dagene, derfor få oppdateringer på bloggen. Men her er en liten bulletin
Livet i sol og varmen kjennes godt selv om det gjenstår mange jobber før vi kan sette seil, men tiden for dette nærmer seg. Men på søndag tok vi en fridag, riktignok ikke hviledag, men en dag for opplevelser. Vi gikk en tur gjennom regnskogen i San Lorenzo nasjonalpark over til fortet Furte San Lorenzo (unescobevart fra 1980) , tilsammen  20 km frem og tilbake. Turen byr på utallige opplevelser av dyr, fugler, fantastiske trær og blomster.
Vi møtte på mange flokker med brølaper (hauling monkeys). Hittil har vi kun hørt brølene på avstand, denne gangen fikk vi nærkontakt med en av dem. Han satt ca 10 meter  fra oss og brølte, vi brølte igjen og fikk svar gang på gang. Snakker om som man roper i skogen så får man svar. Ellers så bryr de seg lite om mennesker rundt seg, de spiser, later seg og slenger seg i trærne uforstyrret av tilskuere.
Andre dyr vi så var maursluker som satt høyt i e tre og gnagde etter termitter så støvføyken stod rundt oss. Vi så også masse kolibrier i et tre fullt av lilla blomster. Og mange små ulike gnagere som løper over veien, de fleste uten haler, men også en apelignende med lang hale.
 
Fortet San Lorenzo ble bygget av spanjolene i 1596 og ble straks angrepet utallige ganger. Rio Chagres som renner fra Gatunsjøen og som igjen utgjør størstedelen av panamakanalen, renner ut ved fortet. Captain Morgan (best kjent fra en spicy rom) greide i 1671 å ta seg forbi fortet oppover Rio Chagres og opp til Panama city som han så brente ned. 
Denne søndagen var det stor utfart til fortet, normalt er det få eller ingen som drar dit på hverdager. Men det var bare vi som vandret og fikk oppleve dyra og naturen på nært hold.
Fortet er i ganske god stand. Flere av kanonene er på plass der de ble forlatt og det er et interessant stort og vakkert område å besøke . Det fins ingen offentlig kommunikasjon dit. 
 
Mandagen var igjen jobbedag. Bjørn reparerte watermakeren, en ikke ubetydelig jobb, og watermaker er en nødvendig luksus. Jeg polerte og vokset dekk, pusset rust av stål mm. I dag skiftet vi til ny genoa. Vi var spente på om den passet, den er sydd i Thailand og sendt til Panama. Og den passet perfekt. Det var en stor lettelse.
Vi har også skiftet en del liner. Den gamle genoaen og gamle liner skal vi ta med oss til Kuna Yala og gi til kunaindianerne. De er flinke sjøfolk men seiler i primitive farkoster, så vi tror utstyret kan være et godt bidrag.