Farvel til Tahiti, smilets og vennlighetens øy

Tatt av vinden
Bjørn Larsen
Tue 11 Sep 2018 00:21

> Vi forlot Tahiti i dag søndag morgen med kurs for Bora Bora. Overfarten vil ta oss et døgn, mest for motor i nærmest vindstille vær.
> Det var litt på overtid i forhold til hvor lenge vi har vært på øya og hva vi ønsker oss av nye opplevelser. Vi kom til Tahiti i slutten av juni, har vært på naboøya Moorea i 10 dager og hjemme en tur i Norge i 3,5 uke. Men resten av tiden har vi altså tilbrakt på Tahiti.
>
> Vi har blitt glade i byen Papeete, i de glade og vennlige menneskene, vi har møtt smil og vennlighet overalt. Ja selv blant de som har mindre materielle ressurser enn de fleste. På våre joggeturer om morgenen løper vi forbi tre skur, noen krypinn de har bygd seg opp langs sjøen ved hjelp av diverse materialer og presenninger. Noen flagg og plakater med Cheggi Vara pryder hytta, høner, haner og bikkjer, som de også må fø på. Hver morgen får vi gode smil og de vinker glade til oss.
> Uansett hvor tidlig ute vi er på våre løpeturer så er det alltid noen som er før oss. Det er i det hele tatt mange joggere, spesielt om morgenen og på ettermiddager. Og i parken møter vi de samme som går tur hver morgen, de smiler og hilser. Tahitierne er opptatt av mange slags sport. Padling er for eks stort her. Parker er for eks oppbevaring for masse kanoer, med og uten utriggere.
> De polynesiske jentene har ofte en blomst bak øret, ja selv på løpeturer.
> En blomst bak det høyre øret betyr at du er opptatt, en blomst bak det venstre betyr at du er ledig. Og polyneserne er glade mennesker som liker å pynte seg i sterke fargerike klær, ofte med blomsterkranser på hodet og blomsterpynt rundt halsen. De bruker farger som får oss bleke nordboere til å se bleke ut. Polyneserne er ofte store mennesker, både høye og omfangsrike, men de har en stolt holdning. Og de er tolerante. Vi har aldri sett så mange transvestitter noe sted som i Fransk polynesia. Det er mange av dem i restaurantbransjen, noe som kanskje ikke er så rart? Det er i det hele tatt rom for å være den du vil og gi utrykk for det så lenge du er vennlig og ikke skader andre.
>
> Tahiti og de andre øyene er gamle franske kolonier med en viss selvstendighet i dag. Likevel opplever vi at den polynesiske kulturen er dominerende. Da vi kom tilbake fra Norgesbesøket og landet kl 05.30 ble vi møtt av tre polynesere som spilte, sang og danset vakkert forførende, en grytidlig morgen! Det var en imponerende velkomst.
> Et særtrekk ved polyneserne er tatoo. Det er nesten ikke en eneste voksen polyneser som ikke har en eller flere tatoveringer, både blant menn og kvinner. Tatto er et dominerende utrykk for den polynesiske kulturen. Og det karakteristiske er å bruke symboler på det som er viktig i hver enkelt menneskes liv uttrykt med polynesisk mønster. Dette mønsteret kan variere litt fra øy til øy, men har sterke og gamle tradisjoner. Vi er ikke upåvirket av å tilbringe flere måneder i Fransk polynesia, Så en liten suvenir måtte vi også ha.
>
> Nå er vi på vei mot den sagnomsuste øya Bora Bora, også kåret til verdens vakreste. Et must see!
>