Atollen Kauehi på Toamotus

Tatt av vinden
Bjørn Larsen
Sun 3 Jun 2018 04:01
Å seile fra Oua Pou på Markesas til øygruppen Toamotus er som å flytte seg fra en verden til en annen, selv om det hele er en del av Fransk Polynesia. Vi har sagt farvel til høye fjell og dype dal og har nådd atollgruppen Toamotus som utelukkende består av atoller omgitt av rev og der revet stedvis er høyt nok til å utgjøre en palmeøy. De største er også bebodd og det fins variende grad av sivilisasjon. Forbausende mange har en liten flyplass, og der hvor det er folk er det også minst en kirke. Noen har også en utviklet turisme.

Geologisk utgjør atollene det eldste stadiet av fjell som har sunket i havet mens revene har vokst opp rundt. Det fins 78 atoller på Toamotus.
Markesas er de yngste lavaøyene, høye spisse fjell uten rev rundt. Og selskapsøyene (Tahiti, Bora Bora mfl) er et sted midt i, med både fjell og rev, en perfekt kombinasjon for oss eventyrere som også vil ankre trygt. Dette blir vår neste destinasjon. Men først skal vi tilbringe noen uker på atollene.

Vi kom til atollen Kauehi på torsdag. Og for første gang siden Panama ligger vi i ro! Det er himmelsk, ingen bølger og svell, bortsett fra den indre som henger i. Og det er ubeskrivelig vakkert her, som i en reklamebrosjyre for en stillehavsøy! Ja slik har vi det altså nå og vi storkoser oss. Vi bader og svømmer masse i et turkisblått hav. Utsikten er vakre strender omgitt av palmer og en liten landsby innafor. Vi syns det var så mange lys fra landsbyen, så vi planla et gourmetmåltid på landsbyens restaurant. Slik kan man ta feil. Det er stilt og rolig her og da vi spurte om det fantes en restaurant her, så så dama indignert på meg og måtte minne om at dette var en liten øy. Og ja det er det, en liten koselig landsby med kirke og kapell, flyplass, tre små butikker og et kombinert rådhus, postkontor mm som har åpent tre timer på hverdagen.
Den eneste geskjeften vi har oppdaget er å utvinne kopra. Dvs tørke det modne kokoskjøttet som så eksporteres.

De har lagt ut bøyer her for seilere. Og da vi kom var det kun en annen båt her, en dansk/ norsk båt (Ella)som vi hadde truffet før. De hjalp oss med moringen, det samme gjorde vi med neste båt som kom, og de for neste igjen, en god tradisjon var etablert.

I morges var vi alle tre på joggetur i flatt landskap. Vi må ut kl 6.30 før det blir for varmt. Vi har også snorklet på revene like ved ankringen og det var kjempefint. Det er masse fargerike små og store fisk og mye koraller. Vi har også sett mantarays og hai (vi prøver å kurere vår haiskrekk før snorklingen sammen med hai i en revåpning). På mandag skal vi til en ny ankring på den andre siden av atollen der snorklingen etter sigende skal være i verdensklasse.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com