Værfast på Kauehi

Tatt av vinden
Bjørn Larsen
Thu 14 Jun 2018 23:14
Ja det skjer også i Stillehavet der passatvindene blåser og der man skulle tro at været var stabilt godt. Skiftende vindstyrker er vi vant med, men dette er en smule mer vær. Vi ligger heldigvis på en bøye så vi slipper å bekymre oss for om ankeret holder. Men tunge byger kommer veltende og det uler i riggen. Det blir mye lesing, litt matlaging, små gjøremål og en løpetur i morges. Vi håper at neste værmelding viser at vi kan dra til neste atoll om to dager, alternativt seiler vi til Tahiti i morgen.

Å forsere et pass i en atoll må planlegges. Vi må gå ut ved slack water, dvs enten rundt høyvann eller lavvann. Det skjer 4 ganger pr døgn og tidspunktet endres for hver dag og etter styrken på vinden som har vært. Strømmen ut eller inn av atollen må ikke være for sterk. Og dette skal koordineres med å gå inn i neste atoll. Vi må komme frem til den nye atollen i tide mens det er tilstrekkelig lyst og sol til å se korallhoder i sjøen som vi må unngå når vi går eller skal ankre. Så mye må klaffe. Kveldens værmelding avgjør vår videre ferd.

I går gikk vi til øyas (motus) flyplass som vi hadde observert fra ankringsplassen (7 km). Med en populasjon på ca 250, ventet vi en bitte liten småflyplass. Vi ble overasket over den lange rullebanen og en ganske så fin avgangshall med kafe og småbord. Der satt de lokale som skulle til Tahiti, fint pyntet og flere med blomsterkranser. Og det morsomme var at flere av de lokale vi hadde snakket med i landsbyen, for eks en av butikkdamene, nå var en av sjefene for terminalen, en annen jobbet på kafeen. Og postkontordama, sikkerhetsvakta mfl. Det er tjenesteyting og kopraprodusjon de alle jobber med, i sitt rolige tempo.
Kopraproduksjonen foregår ved at modne kokosnøtter deles og det hvite kjøttet tørkes, for deretter å kuttes i mindre biter. Disse pakkes og hentes av en båt som går mellom atollene og dette eksporteres så.

Flyet som landet var også ganske så stort, det tok 68 passasjerer (kun 7 kom ut og 5 gikk på) og gikk til to atoller før det returnerte til Tahiti (2 timers flytur).
Av 78 atoller er det flyplass på 29. Er det rart de sliter med økonomien i Frankrike når vi ser hva de subsidierer her i Fransk polynesia.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com