Yachthafen Burgstaaken, Burg, Fehmarn 4-7 juli

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 6 Jul 2012 17:07

54:25.155N 011:11.347E                                                                                                                                                                                                                     

 

Prognosen var 4-7 m/sek ostlig vind och vi funderade på att tas oss över till Sverige. När vi passerade under Fehmarnbron blåste det mellan 10-13 m/sek mitt i näsan, dvs NO vind. Med vind emot och kraftig sjö var valet att gå in i Yachthafen Burgstaaken på södra delen av ön Fehmarn enkelt. Väl inne i hamnen kom även dimman. På Fehmarns norra sida ligger Puttgarden, som kanske är mer känt. Å andra sidan är staden Burg välkänd bland många svenskar för i dess utkant ligger Calles gränsshop dit framför allt svenskar åker för att köpa billig öl och starksprit. Vi promenerade från hamnen genom stadens centrum till Calle och utanför stod i princip bara svenskregistrerade bilar plus en och annan dansk. Inne i affären hördes mest svenska och lite danska.

Den nordliga vinden ligger kvar till lördag morgon och det gör vi också. Då blir det dags att ta språnget över till Sverige! Äntligen! Att trotsa vädrets makter är inte så kul och i synnerhet inte när vi ska handstyra. Burgstaaken är en mysig liten hamn, som har många turister sommartid. När vi kom blåste det bra och vi såg ett antal vind- och kitesurfare som lekte i den starka vinden men i sjölä. Här finns flera trevliga krogar med mycket östersjöfisk på menyn, fiskrökerier, segelmakare, varv mm. Proviantera får man göra i staden, men här i hamnen kan vi alla fall få färskt bröd, frukt och grönsaker, förutom rökt fisk. Ett u-båtsmuseum finns också här.

 

fehmarn 012.jpg  fehmarn 025.jpg

Regn och dimma har rått under två dagar                   Fredag sen eftermiddag kom sol och värme

 

fehmarn 023.jpg  fehmarn 021.jpg

Mitt emot där vi ligger finns u-båtsmuseet. Där          På parkeringsplatsen i hamnen återfinns denna val

vajar även den svenska flaggan

 

fehmarn 014.jpg  fehmarn 019.jpg

gjord av stenar och armeringsnät                                 Fiskehamnen med gamla lotshuset i bakgrunden