Escape River, 19 juni

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 25 Jun 2010 07:43

10:58.590S 142:39.974E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Redan 03.30 lämnade vi Margaret Bay. Vi hade 70 sjömil att avverka denna dag och då vi skulle gå upp i en flod, Escape River, så ville vi vara framme i god tid innan mörkrets inbrott. Det blåste mellan 20-30 knop så redan vid 14.00 tiden var vi framme vid flodens mynning. Oftast spelar det ingen roll om vi kommer fram till vår natthamn under dagtid eller ej för det är hela tiden det elektroniska sjökortet som vi förflyttar oss efter. När vi väl hade kommit in i Escape River var vi dock tacksamma att det var ljust för stora delar av floden var täckt av bojar för pärlodling och de är svåra att se i mörker. Hilde och Blues fändrades upp bredvid varandra för att vi inte skulle behöva använda jollen (gissa varför?) för att kunna umgås! Så i denna avlägsna flod i norra Queenslands ödemarker med enda kommunikationsmöjlighet via satellittelefon firade vi att Britta lagt ytterligare ett år på nacken. Kvällen var ljum och skön och månen som var  halv strödde silver i vattnet. Ett nattabad hade varit perfekt avslutning på denna dag, men i denna del av världen badar man tyvärr inte, även om temperaturen både i luften och vattnet inbjuder därtill. Tyvärr såg vi inte några krokodiler här heller. Bästa tid att få se krokodiler är mellan 12-14, då det är ebb och sand/dybankarna torkar upp. Krokodilerna kommer då gärna upp för att värma sig i solen. Vi kom för sent och lämnade för tidigt.

 

seisia 004.jpg  seisia 005.jpg  

Mynningen på Escape River                                                            Pärlodlingsbojar

 

 

seisia 006.jpg  seisia 010.jpg

Det gäller att hitta rätt väg (djup) mellan bojarna                  Två maskinister letar fel hos generatorn