Sight seeing i Bundaberg med omnejd

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 4 Nov 2009 13:42

24:45.606S 152:23.289E                               

                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Det har gått en dryg vecka sedan vi kom hit till Bundaberg med omgivning. Vi har haft en fantastisk vecka tillsammans med de 45 båtar som varit med i Port2Port rallyt och inte minst med flera av de båtar som vi träffat under det senaste halvåret, White Hawk, Orono 1, T-Rex, mikado, Honey Moon och Nemisis. Vi har även varit hembjudna till T-Rex medresenärer sedan tre månader och som bor här i Bundaberg.  Många av australiensarna har ju köpt sina båtar i t ex Europa, USA, eller Karibien. De måste tulla in båten och totalt handlar det om 15% skatt som de ska betala. Dessutom åker de på att betala (ca 500 kr) för att en hund ska komma ombord och sniffa om det ev finns termiter i träpanelerna! Det slipper alla än så länge som har cruising tillstånd, vilket en och annan australiensare också har lyckats få. Det finns två ”termithundar” i landet så väntetiden är lång! Att det redan finns fullt av termiter i Australien tycks inte ha någon betydelse.

Festligheterna avslutade i söndags och för varje dag som går töms marinan på båtar. Vi seglar söderöver i morgon, torsdag. Vinden är nordostlig ett par dagar så det gäller att passa på!

Vi har gjort lite sightseeing ett par dagar. Bl a har vi besökt stranden, 1,5 km lång, där sköldpaddor lägger sina ägg. Vi hade hoppats på att få tillfälle att beskåda hur sköldpaddorna lägger sina ägg, men tyvärr börjar inte de guidade turerna förrän på söndag. Vi träffade en av de ansvariga för sköldpaddsstranden som upplyste oss om att hitintills hade ett par sköldpaddor varit uppe på stranden, men inte lagt några ägg. Under en säsong är det ca 350 gropar, som är 1,5 m djupa, som grävs och fylls med ägg. Men det är inte 350 sköldpaddshonor som lägger ägg, utan något färre som lägger 3-4 ggr med ca 4 veckors mellanrum. Så hannarna som finns i omgivningen har fullt upp!  Honorna kommer upp stranden under högvatten och kryper lite högre upp för att inte äggropen ska hamna under vatten. Ungarna brukar kläckas under januari t o m april. Vilket kön det blir på ungarna har med temperaturen att göra. Högre temperatur i sanden, t ex svart vulkansand, medför att det blir flest honor medan lägre temperatur i sanden, vit korallsand, medför att det blir flest hannar. Vi besökte också den lilla kullen, resterna efter en vulkan som härjade för över en miljon år sedan, och hade en strålande utsikt över slätterna med bördig röd mineralrik jord. Så var vi på romfabriken, som har brunnit två gånger, 1907 och 1936. Senaste gången den brann rann en massa rom ut i Burnett river, vilket innebar att fiskarna blev stupfulla och blev kvar på stranden då det blev lågvatten!

I går tisdag var det Melbourne Cup. Ett av de största loppen i världen för galopp. När det loppet går står i princip hela Australien stilla!

Kängurur finns överallt i Australien. Under dagarnas hetta söker de skugga. Tidiga morgnar och kvällar samt nätter är de aktiva. Queensland har inte haft regn på 4 månader, så allt ät mycket torrt, utom där man vattnar. På andra sidan vägen här vid marinan finns en grön fläck och vissa eftermiddagar har vi kunnat se betande kängurur där.

 

 

 

mon repos 026.jpg  mon repos 028.jpg

Utsikt från en vittrad vulkantopp över slätten mot havet                   Lynn, Paul och Bertil utanför Bundabergs läskfabrik (ginger beer)

 

 

mon repos 029.jpg  mon repos 039.jpg

Isbjörnen är ikon för Bundaberg Rom                           I Bundaberg finns träskmark som man lyckas bevara

 

 

 

mon repos 043.jpg  Port Bundaberg 065.jpg

Bertil på den strand där sköldpaddorna lägger sina ägg                     Donna får ny färg i håret, Bertil blir klippt på damsalongen

 

 

Port Bundaberg 079.jpg  Port Bundaberg 082.jpg  

Biff-, fläsk- och lammkött samt korv grillades                                 Darrell och Janelle, vårt värdfolk, vid grillen. Andreas övervakar

 

 

Port Bundaberg 071.jpg  känguru 002.jpg

Dell med systersonen Darrell och hans hustru Janelle                         Kängurur, live, finns överallt, här i gröngräset utanför marinan