Puerto Ayora, Isla Santa Cruz, Galapagos övärld

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 17 Apr 2009 16:47

00:44.870S 90:18.469W                               

 

                                                                      

Efter 6 dygn och 16 timmar ankrade vi i Akademiviken utanför Puerto Ayora på södra Santa Cruz. Sista dygnet har vi åter gått för motor efter ett dygn med härlig vind och 7 – 8 knops fart. Efter söndagens uppvisningar  i det blanka vattnet har vi endast sett någon hajfena, delfiner som lekt i bogvattnet, flygfisk och små bläckfiskar (som vi plockat på däcket varje morgon). Då vi närmade oss Santa Cruz anade vi några stora djur i vattnet, mötte några havssköldpaddor, rödnäbbad ”tropic bird,” bruna pelikaner och hoppande fiskar. I går badade Mia och Bertil i havet. Klockan 01.21 UCT tid (20.21 Panamatid) passerade vi ekvatorn och offrade enligt gammal tradition till Neptun och bad om god fortsatt seglats. Nu är vi på södra hemisfären och på denna klothalva förblir vi till dess att vi passerar linjen igen på södra Atlanten någon gång våren 2011 (på vår väg från Kapstaden till Recife). I närheten av öarna körde vi in i tjock dimma, helt enligt pilotboken. Dimman härjar speciellt under april och september och beror på att den kalla Humbolt strömmen, norrgående ström längs hela Sydamerika, möter den varma luften över Galapagosöarna. Humboltströmmen medför även att vattentemperaturen runt de sydligaste öarna kan vara så låg som 15 grader medan den är upp till 27 grader runt de norra öarna. När vi kom in i Akademiviken hittade vi den tyska båten Ohana här (gick kanalen samtidigt med oss). De hade kommit in två timmar före oss efter nio dygn till havs, men så hade de seglat hela vägen. Puerto Ayora har ingen marina eller hamn. Här använder vi seglare oss av båttaxi. Att ta egen dinge är inte att tänka på. Det finns ingen dingebrygga eller annat att lägga till vid och sjölejonen som härjar här älskar dingar!

 

 

santacruz april0909 136.jpg   santacruz april0909 138.jpg  santacruz april0909 139.jpg

Alla ställningar är bra utom de dåliga                                           Bertil talar via sattelit telefon med Magnus. Puerto              Puerto Ayora från Blues

                                                                                                                    Ayora i bakgrunden

 

 

santacruz april0909 142.jpg  santacruz april0909 267.jpg  santacruz april0909 271.jpg

Allt måste transporteras via båtar till öarna                              Sjölejonet bevakar sin tur i kön för att få fiskrens                             Fiskmarknadens ivrigaste supporters

                                                                                                                    och håller de bruna pelikanerna på avstånd