Marmaris 26 mars-11 april

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 14 Apr 2012 11:09

36:49.295N 028:18.315E                                                                                                                                                                                                                     

 

Marmaris (stor del av staden förstördes vid jordbävningen 1957) har haft en ovanligt kall och våt vinter, dock ingen snö, och man väntade på våren då vi kom. Apelsinerna var mogna och hängde som glada färgbollar i träden. För att inte tala om hur goda dessa solmogna frukter smakade! Ginsten blommade i bergen, men alla träd hade ännu inte fått löv. Sol om dagarna men bara 15 grader och på nätterna inte mer än 10°C. Andra veckan kom värmen, om dagarna, och vädret var som en bra svensk sommardag. Marmaris är omgivet av höga berg, inte så märkligt då Turkiet är ett bergland. På några av de högre topparna runt Marmaris låg snön fortfarande vit. Turisterna hade skönt nog inte kommit ännu. Runt 15 april skulle ruljansen komma igång. Intressant var att i alla resebyrårer satt fullt med personal, men de hade inget att erbjuda förrän två veckor senare. I Marmaris på central plats i staden står Mustafa Kemal, Atatürk kallad, staty (ja, han återfinns i de flesta platser vi besökt). Han var militären som blev politikern som grundade den turkiska republiken. Vid fördraget i Lausanne 1923 sattes gränserna för den nya republiken och i princip alla öar längs Turkiets kust blev grekiska!

Sista veckan rådde stor aktivitet i staden, husfasader målades, affärer fräschades upp, pooler tappades ur rengjordes och målades/kaklades innan nytt vatten fylldes på, nybyggda hotell längs strandpromenaden västerut försökte slutföra sina arbeten, båtar skrapades, målades mm. Allt för att kunna ta emot turistströmmarna om en vecka!

Förutom att promenera runt i staden, besöka en fantastisk fräsch och innehållsrik frukt och grönsaksmarknad på torsdagarna, gjorde vi några utflykter i väntan på Blues.

Efesos var en höjdare! Tack för tipset Ingela! Idag en ruinstad, sedan den förstörts av bl jordbävningar. Staden uppfördes av grekerna runt 1000 talet f Kr och blev under romarna Egeiska havets huvudhamn. Vi kände verkligen historiens vingar då vi gick på den vita marmorgatan mellan teatern och bordellen på den ena sidan och biblioteket på den andra, alla tempelruiner, bostadshus mm. Tänk att gamla stenhögar har så mycket att berätta! Här fanns en gång i tiden ett av de sju underverken, Artemis tempel, men idag finns endast en stenhög kvar som sägs vara en av grundstenarna till templet. På denna plats hittades även en staty av Artemis.

Vägarna vi åkte på var under byggnad eller nygjorda, och höjdskillnaderna stora, ofta 10% lutning, vilket  blir tungt för alla men kanske främst för lastbilarna. Här bygger man verkligen ut sin infrastruktur. Vi lyckades naturligtvis köra in på motorvägen genom fel port så när vi körde ut i andra änden skrek en högtalare och vår biluthyrare hade genast blivit uppringt av den effektiva polisen! 30 TL kostade malören. Längs vägarna vi åkte odlades främst oliver längs de otillgängliga sluttningarna. På slättlandet höll körsbärsblommorna just på att slå ut i olika rosa nyanser.

 

Marmaris 036.jpgMarmaris 046.jpg

De gamla grekiska husen runt borgen var charmiga. Här fanns krogar och barer en masse.

 

Marmaris 037.jpg  Marmaris 028.jpg

Strandpromenaden österut består av krogar och turbåtar. Inför säsongen levereras nya kuddar.

 

Marmaris 040.jpg  Marmaris 050.jpg

Strandpromenaden nära Netsel Marina                       På caféer eller som här på trottoaren satt män (alltid bara män) och spelade schack, kort eller bräde och drack te

 

 

Marmaris 054.jpg  Marmaris 058.jpg

Körsbärsblommorna var på väg att slå ut                                   Bertil på resterna av läroverket med teatern för 24 000

                                                                                                                    åskådare i bakgrunden, Efesos

 

Marmaris 062.jpg  Marmaris 065.jpg

Den kolonnförsedda gatan mellan teatern och hamnen     Tre italienska sångare kunde inte motstå att testa aukustiken

(numera land)                                                                                       i teatern och sjöng bl a O sole mio, så vi fick ståpäls!

 

Marmaris 075.jpg  Marmaris 079.jpg

Bertil med resterna av biblioteket bakom sig                           Bredvid bordellen fanns bad och toaletter. Toaletterna

                                                                                                                    hade rinnande vatten under sitsarna

 

Marmaris 104.jpg  Marmaris 098.jpg

Bertil i Herkulesporten                                                                      Artemis tempel, ett minne blott

 

Marmaris 126.jpg  Marmaris 133.jpg

Bodrum med St Petersfästningen. Bodrum var första         Datçahalvön är vacker men otillgänglig med sina höga

turkiska stad som upplevde turistboom.                                   berg. Längs vissa stränder finns orter och resorter

 

Marmaris 129.jpg  Marmaris 187.jpg

I Datça hittade vi en krog vid hamnen med utsikt över        Även Club Ako Apartments (där vi bodde) rustade

till den grekiska ön Syme. Ett tyskt-turkiskt par drev            inför turistsäsongen

krogen.

 

Marmaris 189.jpg  Marmaris 135.jpg

Poolen fixades också                                                                          Det finns olika sätt att varna för halka!

 

Marmaris 148.jpg 

Marmaris med Yacht Marina i bakgrunden