Färden går vidare mars 2012

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Tue 27 Mar 2012 12:59

08:04.320N 098:27.841E                                                                                                                                                                                                                     

 

Blues har nu befunnit sig på Phuket, i Boat Lagoon Marina, under drygt ett år. Under den tiden har hon inte varit ute på öppet vatten. Hennes besättning har under tiden tagit hand om sin hälsa och under samma tid har Blues blivit ”ansiktslyft” efter hårda år i starkt solsken och höga saltvattenhalter. Att ha Blues ensam på andra sidan jorden blev så småningom ohållbart och då skepparens hustru inte vill segla runt Goda Hoppsudden och då hela Norra Indiska Oceanen och Röda Havet är stängt för oss seglare återstod endast ett alternativ - att låta Blues gå ombord på en lyxkryssning till Marmaris från Phuket så att vi kan fullfölja vår jordenruntsegling.

Söndagen den 11 mars lyftes Blues så ombord på lastfartyget BBC Polonia. Ombordlastningen av 13 segelbåtar på fjärden strax utanför Ao Po Grand Marina (12 km norr om Boat Lagoon Marina) var då tre dagar försenad. Förseningen berodde på att ansvariga för lastningen inte gjort sin läxa beträffande hur tidvattenströmmar och deras styrka förändras med månens olika faser. Vi som seglat i vatten med stor skillnad mellan ebb och flod har lärt oss läxan att  vid ny- och fullmåne råder springflod (större tidvattenhöjd än genomsnittet) och vid halvmåne nipflod (lägre tidvattenskillnad än genomsnittet). Dock avstannar strömmarna runt ebb och flod, sk ”slack” råder” vilket var bästa tiden att t ex ta sig in eller ut ur en atoll. Det var naturligtvis fullmåne då våra segelbåtar skulle lastas ombord (det hade det inte varit förra året då de lastade båtar!) och endast en timme före resp efter flod/ebb var strömmarna så små att ”lyftbanden” kunde föras in under båtarna. Så i stället för två dagar tog det fem. Själva fastsättningen ombord tog upp mot en timme per båt vilket naturligtvis också påverkade hur många båtar som kunde lyftas under ett par timmar.

Så nu blir Blues den enda av oss tre som tar sig runt jorden till havs, om än inte på egen köl! Hon är i säkert förvar på BBC Polonia. Detta fartyg har varit kapat i Nigeria tidigare och rederiet fick lösa ut henne. Så på denna resa finns beväpnat vakt med (plockas upp någonstans runt Sri Lanka) och befälet ombord, som är kroater, lär också kunna hantera skjutvapen.

 

Phuket mars 2012 075.jpg  Phuket mars 2012 084.jpg

Blues på väg mot sin plats ombord på BBC Polonia.               4 spännband (ett i varje hörn) samt fastsvetsad båtvagga

ska hålla Blues på rätt köl under ”lyxkryssningen” till Marmaris

 

Phuket mars 2012 091.jpg  Phuket mars 2012 093.jpg

Långt fram och längst ut på babords sida står Blues              Chris, hälften engelsman hälften holländare, var rederiets

                                                                                                                    kontaktperson vid lastningen.