Från bleke till kuling på Atlanten

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 5 Dec 2008 12:22

14:22.594N 39:31.800W

 

                                                                      

Vi är nu inne på sjunde dygnet. Dagens position bänkade vi efter exakt 6 dygn. Vi hade då avverkat ca 40% av totaldistansen, vilket tyder på att om medelhastigheten, 5,9 knop, inte ökar har vi åtminstone nio dygn kvar innan vi ser land. Vädret har varit växlande, endast ett par dagar med nästan molnfri himmel. Gemensamt har varit att det har varit över lag mycket lite vind. Vi har kört motor drygt 1,5 dygn, då vinden varit så dålig att vår hastighet varit lägre än 2 knop med segel. Vi har haft fantastisk genackersegling. Vattentemperaturen har ökat till otroliga 34.4 grader. Så avdunstningen måste vara hög. Vi har klagat på den dåliga vinden och vid midnatt, natten till idag, drog ett lågtryck över oss. Ingen vanligt squal (?), som normalt varar en halvtimme utan från midnatt, jag hade precis gått av min vakt (skönt), och  8 timmar framåt hade vi 35 knops medåka och lite regn. Efteråt strålade gossarnas ögon: Nu hade de fått spänna sina muskler och seglat på riktigt! Just nu går vi med pytteliten spirad genua i 20-28 knops slöör. Så medelhastigheten de senaste timmarna har ökat ordentligt! Fiskelyckan har vi njutit av, stekt, fisksoppa och fiskburgare. Totalt lyckades vi under måndagen få ombord 3 av 6 gyllene guldmakrillar och på tisdagen kröntes fångsten med en vackert King Fish á 4.2 kg, även den tillhörande makrillsläktet. Så kastade vi i reven med den otroligt lockande vobblern på. Och på den vägen är det, dvs reven har vi kvar men vobblern har någon matsugen större fisk bitit/slitet av från reven. Vi ska naturligtvis fiska igen, men då får det bli med färgglada små plastbläckfiskar. Det varma vattnet verkar hysa mycket fisk! Undrar ni om water-makern? Vi orkar knappt prata om den. De två detektiverna har gått igenom varenda del av anläggningen (de kommer säkert att öppna water-maker service i Karibien!?!) samt pratat via satelittelefonen med leverantören. Facit är: Vi har tillräckligt gott om flaskvatten för att klara återstående dagar vad gäller vår dagliga vattenranson, inklusive kaffe etc. Vi har en tank med vatten som vi använder till dusch och disk. Det vattnet innehåller lika mycket salt som Östersjön, under 1 %! Och det är ju mycket bättre än skepparen och hans besättning hade för 11 år sedan då de gjorde samma tur. De fick ju tvätta sig i Atlantvattnet (knappt 4 % ?)!