Mindelo, São Vicentes, Kap Verde

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Tue 25 Nov 2008 15:30

16:53.145N 24:59.474W

 

                                                                      

Efter 5 dygn och 6 tim till havs låg vi för ankar på redden utanför  marinan här i Mindelo i  går kväll. Endast halva tiden blåste det tillräckligt för att vi skulle kunna segla (endast genua) i härlig slör, 8-12m/sek,  och då går det fort , 7-8 knop. Då vinden mojnade blev det järngenuan plus genua och då går det lite långsammare, 6 knop. I närheten av Kanarieöarna var lastfartygen många men därefter såg vi inte många båtar, några fiskebåtar, stora, en seglare, som vi kom ikapp och gick förbi för motor medan de gick för spinnacker i sakta mak i den lätta vinden. Vi såg massor av flygfisk, några mindre delfiner, en havssköldpadda och några enstaka tärnor eller måsar långt från närmaste land. Utanför Puerto Mogãn vinkade Blue Dame farväl. De skulle gärna ha gått samtidigt med oss, men de väntar på…gissa vad?...just det en ny pump till sin water-maker!  I morse gick vi ut lite i bukten vi ligger i och tog ett morgondopp i 26,4 gradigt vatten!! Lufttemperaturen några grader högre, vilket inte är så konstigt då vi  nu är på samma breddgrader som öarna i Karibien. Även utseendet på öarna påminner om de västindiska. Kap Verde öarna ligger 50 mil utanför Cap Vert  på afrikanska  fastlandet .  De är 15 till antalet men endast 9 är bebodda. Avståndet mellan öarna är stort. São Vicentes  är en av tre öar längst väster ut. Öarna blev självständig stat 1975, tidigare tillhörde de Portugal. Öarnas totala yta är i storleksordning som  Gotlands och knappt 500 000 människor bor på öarna. 39% av befolkningen är mellan 0-14 år, 54% 15-64 år och resten 65 år eller äldre. 2003 var 25% av den vuxna befolkningen analfabeter och 1/3 lever under fattigdomsstrecket.  Mindelo är en av tre hamnstäder. Då hamnen är djup, är det denna hamn som oftast besöks av de kryssningsfartyg som besöker Kap Verde. Sjöfararna har en lång tradition att bunkra diesel här. Mindelo är öarnas kulturella centrum och härifrån kommer de flesta av kap Verdes författare och artister. Kulturen speglar landets portugisiska och afrikanska rötter. Musikformer är morna, en kapverdisk musikform i samma genre som portugisiska fado, brasiliansk modinha och argentinsk tango.  Vi ligger nu i en nybyggd marina och här är gott om segelbåtar som tar en paus på sin seglats till Karibien.

 

 

Mindelo, san vincent nov 08 002.jpg Mindelo, san vincent nov 08 003.jpg  Mindelo, san vincent nov 08 005.jpg

Ett extra fall monteras                                          Skepparen läser sin mail i mörkrummet!                                   Inte alla duschrum har denna havsutsikt!

 

Mindelo, san vincent nov 08 006.jpg  Mindelo, san vincent nov 08 007.jpg  Mindelo, san vincent nov 08 010.jpg

Mindelo från hamninloppet                                                            Båtparken är inte den mest moderna                                         Mindelo från pentryfönstret. Under trädet har det

varit fullt av ungdomar hela dagen.