Cascais

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 19 Sep 2008 15:10

38:41.425N 09:25.144W

 

                                                                      

Nu har vi fått ordentligt varmt väder. På havet fläktade det trots allt. Nästan kav lugnt, men fartvinden svalkar. Här i marinan är det svettigt värre!! Ligger i en marina i en av Lissabons förstäder. Av byggnationen att döma är det ett exklusivt bostadsområde och i den jättestora marinan ligger många stora och flotta båtar. Här ser vi också  många norska och svenska båtar. Närmast oss ligger en gammal engelsman, som ska övervintra här för han har tröttnat på Kanarieöarna! Hela Portugals kust är en enda lång playa. Norr om Porto är den sammanhängande med bebyggelse ända ut till playan. Även höghus ligger alldeles vid stranden. Söder om Porto är sandstranden inte lika sammanhängande och man ser heller inte bebyggelse hela tiden. Lite högre och  mindre byggvänlig kustlinje. Vår poliskälla i idylliska Peniche, menade att både på lokal och riksnivå hade man nu fått in människor som förstod att göra något för att öka upp frekvensen av turister. Något måste ersätta det minskande fisket. Även i Peniche börjar man förstå att det behövs en större marina för att få fler båtar att stanna upp där.  Det är gott om båtturister och fler skulle stanna om marinan var större. Varje kväll och morgon vimlar havet utanför pirarna, samt pirarna av fiskeentusiaster! Gott om fisk för i dag har vi också sett delfiner.