Ilot Maître, Nya Kaledonien

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 14 Oct 2009 13:16

22:19.816S 166:24.442E                               

                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Vi kom iväg sent lördag (10 okt) eftermiddag och gick bara 3 sjömil söderut från Noumea till ön Ilot Maître. För att inte alla båtar som besöker ön ska förstöra korallerna  med sina ankare har man lagt ut bojar, vilket gör ”ankringen” mycket bekväm. Här finns rev och en liten ö där en hotellanläggning tar upp den största delen av ön. Läckra bungalows är byggda på pålar över vattnet med trappa ner i havet för kanske ett dopp. Swimmingpool och restaurang ingår naturligtvis i anläggningen. Utsikten mot Grande Terre och Noumea är magnifik. Nya Kaledonien är minst lika vackert som Fiji. Och öar och rev innanför ett yttre rev fantastiskt tillgängliga med klart vatten. På ön hörde vi framför allt ett antal vackert sjungande fåglar. På ön driver man också en kiteskola så både lördag och söndag var det gott om kiteelever som tränade att hantera sina kitesegel. Vi blev kvar här även söndag för Bertil hade fått en magåkomma och som krydda på detta lyckades han även ut för ett stopp i vår toa, som tog nästan hela dagen att få ordning på och då hade han även bytt toastol! Men vattnet var klart om dock bara 22 grader och Birgitta och Lasse kunde snorkla. Gott om fisk som även kunde beskådas från båten och Lasse lyckades även få syn på en revhaj som patrullerade runt båten. Det växte sjögräs på botten där vi låg och vi hade tur och lyckades få se en havssköldpadda. Under söndagen vimlade det av dagturister från Noumea som njöt av sol och bad. Söndag eftermiddag kom White Hawk ut och vi fick en trevlig sundowner stund med Lynn, Paul, Tony och Ferlein. Så nu har Birgitta och Lasse träffat flertalet av de båtar de tidigare bara läst om. Måndag förflyttade vi oss lite längre nordväst ut.

 

Ilot Maitre & Ilot Mbe Kouen 050.jpg  Ilot Maitre & Ilot Mbe Kouen 051.jpg

Tadines (huvudort på Maré, en av Lojalitetsöarna)                             Vackra pinjeträd? prydde Maré

 

Ilot Maitre & Ilot Mbe Kouen 052.jpg Ilot Maitre & Ilot Mbe Kouen 053.jpg

Kyrka i Tadine, Maré                                                                           Bredvid kyrkan kunde vi skönja en bilkyrkogård, Tadine

 

Ilot Maitre & Ilot Mbe Kouen 062.jpg  Ilot Maitre & Ilot Mbe Kouen 061.jpg

Ilot Maître, hotellrummen                                                                    Även på Maître växer de vackra barrträden

 

Ilot Maitre & Ilot Mbe Kouen 060.jpg  Ilot Maitre & Ilot Mbe Kouen 064.jpg

Utsikt från Ilot Maître mot Grande Terre                                            Grande Terre i bakgrunden