Blues välbehållen i Marmaris den 30 mars 2012

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Tue 10 Apr 2012 19:01

36:49.295N 028:18.315E                                                                                                                                                                                                                     

 

Fartyget med Blues och de andra segelbåtarna ankom Marmaris fredag 30 mars kl 16.00. Vi hade då kunnat följa BBC Polonia, via hennes AIS, från Suezkanalen. Av någon anledning gick BBC Polonia först till Kreta innan hon satte rak kurs mot Marmaris. Vi funderade naturligtvis på varför, skulle hon bunkra diesel (diesel kostar runt 16 kr/l här), knappast troligt, då handelsfartyg förmodligen köper diesel utan avgifteri alla länder. Så här efteråt med den info vi samlat ihop, var nog orsaken snarare att sätta i land de sex ryssarna som varit fartygets vaktstryka från Sri Lanka. Väntan innanför tullgränsen blev lång och först kl 18.00 fick vi (besättningar till de sju båtar som skulle lastas av fredag kväll) komma ombord. Naturligtvis hann bara fyra sättas i. Vi var nr 5, men trots fem timmars väntan i kyla och utan mat var vi glada att vi inte åkte i efter 21.00 i mörker och kyla. Så vi var första båt i lördag morgon och Blues ligger nu i Yacht Marina strax söder om Marmaris. Trots allt var Blues inte farligt nedsmutsad. De har haft relativt bra väder hela överfarten. Inget saknades på någon av båtarna, men i en båt upptäcktes en fripassagerare - en RÅTTA! Skönt att det inte var hos oss. Skeppsråttor är inga småmöss precis! Förövrigt berättade BBC Polonias kapten att de hade halkat efter konvojen i höjd med Adenviken (BBC Polonia gjorde bara runt 14 knop och konvojen försöker hålla runt 20). Strax efter att de hade lämnat konvojen (inkl ett krigsfartyg), blev de omringade av fyra piratskepp! Ombord på Polonia fanns sex beväpnade vakter. Kaptenen hade ropat upp krigsfartyget igen som snabbt kom till deras undsättning, cirkulerade runt BBC Polonia inklusive piraterna och så småningom gav sig piraterna av utan att ett enda skott behövdes avfyras! Vi kunde höra på Polonias besättningsmän att det hade varit en mycket obehaglig situation. För kaptenen var det första gången han hade stött på pirater. Och risken för just en dylik situation var ju anledningen att vi inte seglade själva utan lät vår båt lyxkryssa mellan Phuket och Marmaris!

Vi har nu gjort ren Blues, satt segel mm och vi är redo att starta vår seglats mot Österskär. Det mesta fungerar idag. Vädret idag, tisdag 10 april, bjuder dock på regn, kyla och motvind så vi avvaktar till morgon, då väderfönstret ser mer gynnsamt ut för segling mot Rhodos, som blir vår första hamn i Europa.

 

Marmaris 157.jpg   Marmaris 162.jpg

I väntan på vadå?                           Jo på BBC Polonia lastat med segelbåtar

 

Marmaris 167.jpg   Marmaris 177.jpg

Klockan var över 18.00 då vi släpptes ut    Ombord på Blues igen med Nestle Marina

till BBC Polonia                            inne i Marmaris i bakgrunden. Kallt var det!

 

Marmaris 178.jpg   Marmaris 179.jpg

Båtarna stod tätt på däck. Fendrar var tillhands när grannbåten skulle lyftas i!

 

                                           

Marmaris 182.jpg  Marmaris 185.jpg

Sevenstars kvinnliga loadmaster gör Blues   Kapten vinkar adjö

redo för att sjösättas