Rotorua

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sun 11 Apr 2010 12:55

27:27.466S 153:11.384E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Från kiwiodlingen körde vi söder ut och hamnade i Rotorua, ett mycket populärt turistmål, som ligger vackert vid Lake Rotorua. Redan under 1800 talets mitt kom turister till området för att vara med på guidade turer till ”världens åttonde underverk”, de berömda solfjäderliknande kiselterrasserna, Pink and White Terraces, som dessvärre totalförstördes vid Mount Taraweras utbrott 1886. Men turisterna slutade inte komma för det. Redan under 1800talet hade man fått upp ögonen för traktens mineralvatten och dess ”stimulerande och uppfriskande” verkan på trötta kroppar! 1908 öppnade Great Spa of the South Pacific, idag Rotoruas Museum of Art and History, där Art var ett antal maoriska kulturföremål och History stod för husets historia som kurhotell och vårdplats för skadade soldater från första världskriget. Området erbjuder ett överflöd av attraktioner. Det är bara att välja efter intresse: beskåda geotermiska fenomen (det ryker och bubblar i buskar och snår, vilket vi först trodde berodde på brand!), besöka Maoribyar, köra 4WD, rida, fiska öring, Spa anläggningar, mm mm. Palmsöndagen började med Waiotapu Thermal Wonderland där Lady Knox Geyser sprutar vatten och ånga varje dag 10.15. Bara det lät ju suspekt! Och mycket riktigt, lite mänsklig manipulation av naturen låg bakom ”sprutet”, men storyn bakom ”gejserns” upptäckt var sann. I början av 1900 talet fanns det ett fängelse där det idag är parkeringsplats. Fångarna var ditkommenderade för att plantera skog. Bredvid fängelset fanns en varm källa och vad var väl naturligare än att tvätta sig där efter arbetet. Tvål användes och gissa om de badande blev överraskade då vattnet efter ett tag började ”bubbla” för att så småningom övergå till en kaskad av sprutande vatten och ånga så att kläder och fångar flög åt alla håll! Vad som hände var att tvålen sänkte ytspänningen i det kallare vattnet så att ångan och det heta vattnet därunder kunde tränga upp till ytan. Så varje dag tillsätts ”tvål” för att gejsern ska uppstå! Därefter tog vi en promenad inom Artist´s Palette, resultatet av vulkanisk aktivitet. Här passerade vi varma och kalla källor, väsande fumaroler och kokande lerdammar i alla regnbågens färger. Vilken tillgång för alla traktens kemilärare att kunna ta med sig eleverna hit och hålla lektion! För vem kan väl motstå att fråga vad som är orsaken till allt detta naturens under (kemi)? 

Därefter behövde vi lite maorisk kultur och tog en guidad tur genom Whakarewarewas by. Guiden visade sig vara barnbarn till en av de första guiderna till Pink and White Terraces! Han berättade bl a. om all information som man kan utläsa av de olika tatueringar som maorierna än i dag bär, t ex stamtillhörighet, akademiska examen, status, mor och fars släkt. Byn ligger inom Whakarewarewas termiska område så här finns också heta källor, kokande lerdammar, sprutande ånga, gejsrar. I den kokande mineralkällan kokades mat på nästan ingen tid alls! Fast de fick allt skölja bort de mindre nyttiga mineralsalterna framkom det! Sång och dansuppvisning ingick i turen inklusive en demonstration av hur kjolarna som kvinnorna bar görs av bladen från växten Flox. Palmblad som används på Söderhavsöarna finns inte på NZ. Vi hade tur för det var en grupp elever och lärare från Tahiti på besök i byn samtidigt med oss och de dansade och sjöng också för oss. De lär sig tidigt och även de yngsta har rätt ”svängning” på höfterna! (NZ utgör ena hörnet av den Polynesiska Triangeln, där de två andra hörnen är Hawaii och Påskön. NZ befolkades sist av de Polynesiska öarna).

Som sista programpunkt blev ett besök på Rotoruas Museum of Art and History. Här ingick också guidad tur och vi hade turen att vara de enda intressenterna för detta så vi fick guiden för oss själva. Det var en volontär, det tycks det finnas många av både i NZ och Australien. Hon var bördig från Skottland och hade flyttat till NZ under 1960-talet.Tyckte att hon aldrig hade varit riktigt accepterad i Skottland eftersom hon till hälften var engelska!! Idag var hon accepterad som kiwi. Hon hade varit sjukgymnast i sitt yrkesverksamma liv och berättade livfullt om elkurerna som erbjudes på Kurhotellet. Liggande i badkar med mineralvatten behandlades kurgästerna med 220V rakt ner i karet! Hur många som dog förtäljer inte historian. Från första början var det naturligtvis bara män som behandlades (trots att NZ var första land i världen där kvinnan fick rösträtt). Så småningom fick även kvinnorna tillträde till kurbaden. På nedre botten hade man en bröllopspool. Då poolrummet var försett med takfönster  kunde brudparet beskådas från andra våningen! Vi såg även två filmer. En som berättade om orsaken till vulkanutbrottet 1886 enligt maorisk tradition och en andra som berättade om första världskriget och framför allt om den maoribataljon som deltog från Rotoruaområdet. Under den filmvisningen var vi inte ensamma utan hade sällskap av ett gäng amerikaner, varav två var från Minnesota med förfäder från Jönköping!

 

 

Rotorua 114.jpg  Rotorua 136.jpg                    

Lady Knox Geyser i full aktivitet                                  Artist´s palette med en svavelgejser till vänster

 

Rotorua 137.jpg  Rotorua 154.jpg

Opal Pool, sinter terrasser                                              Oyster Pool, ostronformad svavelkälla

 

Rotorua 158.jpg  Rotorua 186.jpg

Svavelgrotta                                                                   Järnoxid

 

Rotorua 174.jpg  Rotorua 160.jpg

The Champagne Pool, rödfärgad av antimon, yt-          Devil´s Bath, vatten från champagnepoolen

temperatur 74° och bubblande koldioxid                      blandat med svavel och järnsalter

 

Rotorua 199.jpg Rotorua 206.jpg

Möteshuset i Whakarewarewa.                                      Den djupfrysta majsen i påsen är färdigkokt på 1 min

                                                                                       i den heta mineralkällan

 

Rotorua 245.jpg  Rotorua 253.jpg

Äkta gejser som sprutade av sig själv!                           Kokande lerdamm inom maoribyns område

Inom Whakarewarewas termiska område

 

Rotorua 219.jpg  Rotorua 222.jpg

Maorisk sång & dansuppvisning                                    Hängande tunga och stirrande ögon skulle skrämma

                                                                                       fienden!

Rotorua 231.jpg  Rotorua 204.jpg

Eleverna och deras lärare från Tahiti uppträdde            Hangi (Umu i Söderhavet) kokas över den heta ångan,

 i stället för i en grop med varma stenar

 

Havelochmars10 003.jpg  Rotorua 102.jpg

Svarta svanar (ej förorenade!), Lake Rotoroa                Great Spa of the South Pacific, idag museum