Mooloolaba

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 9 Nov 2009 12:26

26:41.057S 153:07.241E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Det blev ingen bilkörningen i sanden på Fraser Island denna gång, men vi ska ju norrut igen till hösten (vår på norra klotet) och då finns ju möjligheten kvar. Även lördag morgon var vi uppe före tuppen. För att få minsta möjliga motströms ut och över sandreven siktade vi på att gå ut strax efter att tidvattnet varit nere och vänt på lägsta nivå. Motströmmen är inte så kraftig och djupet under kölen skulle fyllas på under vår väg över revet. Så 05.10 drog vi och White Hawk upp våra ankare plus två andra båtar som också ankrade i Pelican Bay. Vägen ut mot öppet vatten gick trögt. Det blåste 15 knops motvind, havsvågor strömmade mot oss och de var inga vanliga vågor då de förändras radikalt på  sin väg över sandreven och så hade vi även inkommande tidvatten. Blues arbetade sig fram vaggande värre än en anka i bara 3-4 knops fart så de fem sjömilen ut på djupt vatten tog runt 1,5 timme. Men allt gick bra och lägsta nivå vi hade under kölen i de ca 1,5 m höga vågorna var drygt 4 m. Väl ute på Korallhavet igen kunde vi hissa segel och hade sedan rena smörseglingen ner till Mooloolaba. Det blåste tacksamt nog ostlig vind, 10-12 knop, och med hjälp av medström tog vi oss söderut i 6-8 knops fart. Vi lyckades inte fånga någon fisk och det ända vi såg var en sköldpadda på väg norrut.

Inseglingen till Mooloolaba var via en enslinje för att inte hamna på det omgivande revet. Mooloolah River som Mooloolaba ligger vid är en grund flod. Lördag natt la vi oss i The Wharf marina. Blues var nersaltat efter dagens seglats och var klart i behov av en sötvattensköljning. I marinan hittade vi Calysta-Andreas som ska lämna båten här medan han flyger hem till Berlin på ett par månader. Sedan återvänder han hit för att skaffa arbete och flickvän!!??? Nemesis låg redan för ankare här och White Hawk kom någon timme efter oss. Innan alla tog kväll sågs vi ombord på Blues. Kvällen blev tidig för vi hade ju varit uppe tidigt några dagar. Jag sov 10 timmar!

Söndag lämnade vi marinan och la oss för ankrar. Det är mycket grunt här och vi får vara glada om vi har någon decimeter under kölen när det blir lågvatten. Varje vecka lär man få hjälpa åtminstone en segelbåt att ta sig ut från sanden/modden vi ligger i!

Mooloolah River har många kanaler och längs dessa kanaler och öar har man byggt hus. Och vilka hus! På något sätt tycks dessa kanalområden ha dragit till sig många av de professionella spelarna inom olika idrottsgrenar samt andra som har stora ekonomiska resurser att ösa ur.  Många av dessa hus tycks mig dock en aning sterila. Och många av husen verkar vara tomma just nu. I ett av husen bodde den legendariske krokodiljägaren Steve Irwin. Huset och båtarna som han hade för att ta ut turister på valskådning mm finns kvar i familjens ägo. Hans pappa startade uppbyggandet av ett Zoo, som ligger i närheten och anses vara Australiens bästa och som Steve också lär ha varit mycket involverad i. Vi ska besöka detta zoo i morgon tisdag.

Natten till idag måndag regnade för första gången sedan vi kom till denna kontinent och idag har det varit rätt mulet. Skönt med tanke på all UV-strålning som drabbar allt och alla på denna kontinent. I Bundabergs tidning såg vi en UV-index skala från 1 till 10, där 1 var medel och 10 hög strålning. Bundabergs index var 11!

 

 

Pelican Bay 028.jpg  Pelican Bay 031.jpg

Inloppet till Mooloolaba med Australiens bästa? beach till höger    Fiskebåtar i Mooloolaba

 

Pelican Bay 035.jpg  Mooloolaba 007.jpg
Även här finns det gott om svartvita pelikaner                                   Spektakulära hus och båtar längs floden

 

 

  Pelican Bay 039.jpg  Mooloolaba 011.jpg

  En av kanalerna i Mooloolaba                                                           Steve Irwins båt, Croc One, utanför hans hus

 

Mooloolaba 003.jpg  Mooloolaba 015.jpg

Det finns olika markeringar för att se om det är ebb…………………eller flod