Kap Verde nästa

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 19 Nov 2008 12:55

27:49.001N 15:45.881W

 

                                                                      

Idag lämnar vi Puerto de Mogán och Kanarieöarna för att ta språnget över Atlanten till Karibien. Fast vi tar det i två etapper. Först 800 nm till Kap Verde, som vi räknar med tar 5-6 dygn. Sedan har vi ”bara” 2000 nm kvar över till Karibien, vilket bör ta mellan 12 -14 dagar om vindarna är gynnsamma. Björn M är med den första sträckan och på Kap Verde mönstrar Klas från Malmö på för att vara med till Sankt Marten. Förberedelser för en dylik överfart är många och har tagit många dagar. I förra veckan blev vi klippta av en norsk frisör fra Lofoten. Hon avverkade besättningarna i de svenska och norska båtarna vid vår ponton. Snacka om skandinaviskt samarbete! Frisör är ett tacksamt yrke. Arbete finns ju överallt, bara man har saxen med sig! Hon upplyste oss om att man numera slipper ta färjan ut till Lofoten, de har äntligen fått en bro!  I måndags bunkrade vi huvuddelen av de förnödenheter vi behöver, vilket tog ett antal timmar. Vi lyckades fylla fyra kundvagnar med mat och dryck! Varorna packades direkt i större lådor med lock och levererades av affären ner till båten ca en halvtimme efter att vi lämnat affären. Kan man kalla snabb service! Sedan återstod ”bara” ett digert arbete att hitta utrymmen för alla varorna, samt att därefter få dem på plats.  Kylarna är så fulla att vi inte ens kan kyla vattnet längre! Kött och ost har vi fått vakuumförpackade för längre hållbarhet. Sedan vi ätit en sen middag stupade vi i säng av ren utmattning! Idag har alltså Björn mönstrat på. Innan vi hämtade honom på flygplatsen hann vi gå  på marknaden i Las palmas och inhandla dagsfärska grönsaker och frukter. ( Dessa förvarar vi nu hängande i nät. Ska bli spännande att erfara hur länge varorna håller och om vi kommer att orka äta upp allt alternativt få hålla diet). I Las Palmas ligger nu 240 segelbåtar av varierande storlek och väntar på startskottet för årets ARC, som skjuts på söndag den 23 november. De flesta båtarna har satt upp stor flaggning, vilket gör att marinan ser verkligt festlik ut. Full aktivitet råder för att få båtarna i bästa trim och matförråden fyllda även där! Så att försöka handla något i båtaffärerna i hamnen kan ta timmar! På väg till flygplatsen stannade vi till på IKEA, som precis som hemma var välfylld av köpglada människor. Man måste beundra IKEA, som tycks finnas överallt (vi har sett affärer på Lanzarote, Grand Canaria och Teneriffa)och vara okänslig för vilken konjunktur som råder ute i samhället! På IKEA åt vi en snabblunch, kokt korv med bröd! Tänka sig, det gjorde GI-skepparen! Vi påmindes även om att det snart är jul, för här fanns klädda granar och allt annat som hör julen till, som glögg, pepparkakor, sill, julknäcke mm till försäljning! Naturligtvis är inte IKEA ensamma om att julpynta/skylta. Här i Puerto de Mogán går tankarna hellre till sol och bad, och parasollerna står tätt på den lilla sandstranden! Men byn har  satt upp juldekorationer över huvudgatan och en av krogarna i hamnen har pyntat med julstjärnor, så visst påminns vi om vilken årstid det trots allt är! Jag lever ju numera med en glad folkpensionär! Det firade vi i söndags bl a med sol, bad i 21,8 gradigt vatten och härlig sillunch ombord på Blue Dame, som ligger på svaj utanför hamnen. Vi är inte ensamma att gå till Karibien härifrån. Under helgen lämnade bl a två franska båtar hamnen, välfyllda med förnödenheter. Den ena båten hade laddat med bananer på akterdäck, den andra  med ett antal fastsurrade dieseldunkar! Igår avgick också en av de norska båtar vi haft sällskap med och som vi hoppas kunna hålla radiokontakt med under färden.  Ni undrar förstås hur det är med generatorn, som laddar för bra och den kinkiga water-makern. Generatorn laddar precis som den ska, sedan skepparen monterat fast en diod, motstånd! (Det visade sig att den gamla generatorn då den började ladda sämre, fick sin diod bortmonterad av samme skeppare. Den dioden ligger naturligtvis på ett säkert ställe hemma i garaget!) Water-makern fungerar alldeles perfekt, då vi ligger på blankt vatten och det är ju inte riktigt den verklighet som råder ute till havs. När båten rör sig i vågorna kommer förmodligen luft in i pumpen och det ställer till problemen. Nu på morgonen är Björn och Bertil uppe i Las Palmas och hämtar en ny pump, som en italiensk montör (leverantören är italiensk) haft med sig till oss. Han är på plats i Las Palmas för att framför allt hjälpa ARC båtar med likande problem! Vår leverantör är inte ensammen om detta ”lilla” vitala problem, dvs att få water-makern att fungera när det gungar!!! Vi har naturligtvis laddat med extra vatten för säkerhetsskull! Ack, ja alltid dubbla hängslen, för säkerhetens skull.

 

 

Puerto de mogan 19 nov08 001.jpg Puerto de mogan 19 nov08 010.jpg Puerto de mogan 19 nov08 005.jpg

Norskt biståndsarbete                                                                       För jag är en glad pensionär!!                                                      Fyra förväntansfulla fransmän!