Cape Bedford

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 12 Jun 2010 23:27

15:13.737S 145:19.664 E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Tisdag morgon i gryningen drog vi upp ankaret och fortsatte norröver, eller snarare nordväst. Sydostpassaden blåste outröttligen sina 15-20 knop som framåt eftermiddagen övergick i 20-25 knop. Vi kunde således hålla bra fart (trots Bertils dilemma att den fasta propellern gör för stort motstånd!). Strax före solnedgången passerade vi Cooktown i dryga 8 knops fart. Att gå in i Cooktown var inte aktuellt då både inloppet och själva Endeavour River (gissa varför floden som Cooktown ligger vid heter så) är mycket grunda. Kustremsan norr om Cairns har varit mjukare än tidigare. Bergen varierar i höjd och regnskogen går ofta ända ner i havet. Norr om Cooktown reser sig höga vita sanddyner, vilket vi inte sett tidigare. Vår natthamn blev bukten norr om Cape Bedford, ca 15 miles norr om Cooktown. Vid 19.30 tiden låg vi tryggt för ankar på 4 m djup bakom den höga platån som utgör den norra delen av Cape Bedford. Vi hade framför allt sjölä och även om vinden fortsatte att tjuta i riggen under natten fick vi en god natts sömn. När vi vaknade på morgonen hade vi ett par räktrålare för ankare bredvid oss. Cape Bedford gav ett mycket bra skydd mot den starka SE-passaden. På fastlandet från Cape Bedford och norröver tillhör marken aboriginerna och för att komma i land fordras tillstånd. Vinden hade inte mojnat när vi satte segel igen. Dagens etapp skulle inte bli så lång, endast omkring 35 miles ut till Lizard Island. Där kommer vi att stanna några dagar.

 

cape bedford 001.jpg  cape bedford 004.jpg

Kusten söder om Cooktown                                                           Solnedgång över Cooktown

 

lizardisland 004.jpg  lizardisland 001.jpg

Bakom platån vid Cape Bedford hittade vi sjölä                      Höga vita sanddyner längst kusten norr om Cape Bedford