Helgoland 1-2 juli

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 6 Jul 2012 10:48

 

54:10.601N 007:53.535E                                                                                                                                                                                                                     

 

Vi lämnade Borkum efter lunch för att gå med tidvattnet till Helgoland. Vi var lovade 20-25 knops sydvästvind, men det blev mest nordostlig vind (mitt i näsan) som sakta ökade till 15-20 knop när vi var framme vid Helgoland tidigt söndag morgon, kl 01.00. Det var fortfarande mörkt så vi ankrade i bassängen utanför hamnen.

Söndag morgon gick vi in i hamnen och hamnade då utanför en finsk båt med glada och trevliga finnar ombord. Det är populärt att gästa Helgoland så för att få plats ligger man flera utanpå varandra. Helgoland har runt 1 400 bofasta invånare, men blir klart fler under turistsäsongen som är tre månader under sommaren (som inte hade kommit ännu). Helgoland är ett ”duty free” område så många åker hit för att handla alkohol, diesel, parfym mm, vilket märks på alla affärer som finns med i princip likartat sortiment och priser. När vi var där hade det ”bara” varit 1 500 turister under dagen, dvs sex turistbåtar. Affärsinnehavare vi pratade med menade att det var alldeles för få, minst det dubbla antalet behövdes! Under 1970 och 1980 talen hade turistströmmarna till ön blomstrat. Ön består av olika höjdnivåer. Utsikten från öns högsta nivå var storslagen, man såg ända ut till trafiklederna ut och in i Elbe. Ornitologer ringmärker runt 15 000 flyttfåglar per år på ön.

 

helgoland 043.jpg  helgoland 044.jpg

Solnedgång över Nordsjön den 30 juni                                       Vi ankrade utanför hamnbassängen första natten

                                                                                                                    på Helgoland

 

helgoland 049.jpg  helgoland 056.jpg

Vi såg ett stort antal optimistseglare på Helgoland                Utsikt från Helgoland över ön Dune, med sandstränder

                                                                                                                    flygplats och en stor koloni sälar

 

helgoland 058.jpg  helgoland 047.jpg

På redden låg som mest sex turistbåtar under dagen,         Bakom räddningsbåten ligger de båtar som transporterar

hamnen vi ligger i till höger på bilden                                          iland turisterna från båtarna

 

helgoland 062.jpg  fehmarn 001.jpg

Fyren och byn på den övre platån                                                Helgolands sydvästra/västra höga kust där fåglarna härskar