Mindre än en tredjedel av distansen kvar!!!

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 8 May 2009 19:47

09:34.761S 123:37.576W                               

 

                                                                      

Mindre än en tredjedel kvar! Igår hade vi efter 12 dygn till havs avverkat 2000 nm. Härligt! Från dagens position har vi 877 sjömil kvar! Vi borde ha mindre än en vecka kvar av överseglingen. De senaste två dygnen har bjudit på ostlig vind (passadvind), 15-25 knop. Det mesta vi har haft hitintills! Vi går för genua och revad stor, 6-8 knop, men kursen är tyvärr något sydligare än Fatu Hiva. Vi hoppas på vindkantring! Men just nu går det fort. Toppfart på över 10 knop i byarna har vi loggat! Tidigare i veckan upplevde vi den bästa spinnakersegling vi varit med om! I tre dygn satt vår genaker uppe som spinnaker. Vi hade 8-10 knops ostlig vind och loggade drygt 7 knop över grund. Endast långa breda havsvågor, som vi stilla gled över. Små rörelser i båten och en mycket bekväm segling! Tänk att behöva segla ända till Stilla Havet för att få uppleva det perfekta spinnakervädret!! Första veckan var månen i nedan. Under en nattvakt trampade jag plötsligt i något mjukt och kladdigt i sittbrunnen. Då vi inte har någon hund ombord kunde jag inte förstå vad det var. I ficklampans sken hittade jag en stackars bläckfisk! Under dessa mörka nätter hamnade många bläckfiskar och flygfiskar överallt på båten. Ett par flygfiskar har vi hittat i pentryt. Tur nog har vi ännu inte fått ner någon i våra hytter. Men det är väl en tidsfråga. Förmodligen dras de till våra lanternors ljus för under de senaste nätterna då har vi haft glittrande månsken har de nattliga gästerna varit få. Hur vi får tiden att gå? Dagarna och framför allt nätterna är inrutade. Vi har delat in nätterna i fyra vakter, 20.00 -23.00, 23.00 – 02.00, 02.00 -0.500 och 05.00-08.00. Då vi är tre ombord har vi två vakter var tredje natt, dvs första och sista. Dagtid går åt till att sova igen förlorad nattsömn, läsa, kolla fiskelinan, mm. Var tredje dag har vi pentryjour, dvs vi lagar lunch och middag samt diskar upp. Färskmaten börjar tryta så vi gläder oss åt varje fisk vi får. Hitintills har vi fått ombord 6 durados (dolphin, guldmakrill). Vi ser mycket lite liv ovan vattenytan, förutom flygfiskar och några fåglar. Häromdagen hade vi tre valar framför fören. Tyvärr dök de så fort de noterade att vi fanns.