Bayview Marina, Darwin, 3juli-

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 10 Jul 2010 00:20

12:26.438S 130:51.568E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

I god tid innan gryningen torsdag den 1 juli lättade vi ankar för att gå söderut till Darwin med tidvattnet. Tidvattenströmmarna är starka, så det gäller att ha strömmen med sig. Vi avverkade de drygt 100 sjömilen på 13 timmar trots att vi under 4 timmar hade strömmen mot oss. När vi såg Darwin på avstånd var det de många fyrverkerierna som fångade vår uppmärksamhet. När vi i mörker ankrade i Fannie Bay hade just ett fantastiskt fyrverkeri startat i viken. Orono I som startade efter oss var ändå mer än en timme före oss i Darwin och Peter menade  att han hade anordnat dessa fyrverkerier för oss skandinaver! Men det var naturligtvis inte för oss som man sköt raketer under mer än 5 timmar! Här i Northern Territory firade man Independence Day. Territoriet fick självstyre just denna dag 1978. Dagligen kör en amfibierbuss ner i vattnet i Fannie Bay med turister för att titta på alla krokodiler som tydligen finns i viken även om vi inte såg någon. I Darwin finns det ett stort antal krokodiler och enligt uppgift transporterar man bort omkring 400 krokodiler från staden varje år! Den som badar gör det på egen risk! För badsugna finns pooler! Efter ett par dagar i Fannie Bay har vi nu flyttat in i Bayview Marina, som ligger i ett mycket exklusivt bostadsområde inom mangrove skogen längs Sadgroves Creek. (Här finns dessvärre gott om knottliknade djur som bl a gillar Bertil). Sadgroves Creek är vid lågvatten ofarbar för de flesta båtar då minsta djup då är omkring 0,5 m. För att komma ut och in i marinan fordras högvatten, som här i Darwin oftast är 5-7 m högre än lågvattennivån. Bostadsområdet är så nyetablerat att här finns ännu inga affärer, pubar, caféer, krogar eller dylikt. För marinans besättningar finns toaletter och två tvättmaskiner. Under dagtid kommer man enkelt via buss in till Darwin. Som vanligt när vi ligger stilla efter en tid till sjöss så är det en hel del underhåll som ska göras. Det som är mest krävande är oftast att få tag på reservdelarna.

Torsdag kväll var vi på Mindil Beach Sunset Markets. Varje torsdag under torrperioden kan man här botanisera och testa framför allt mat från olika asiatiska länder. Jättegott! Efter solnedgången i havet utanför uppträdde en gatueldslukare. Och hans konster med brinnande pinnar/piskor/kedjor var det bästa vi sett av denna genre!

Just nu råder ”kaos” på Blues. Vad som händer framöver vet vi inte. Vad vi vet är att Britta flyger hem till Sverige för operation och behandling, efter ett mycket trist besked från en läkare, som bla annat tagit vävnadsprov. Verkligheten till sjöss är inte annorlunda än på land!

 

 

darwin 009.jpg  darwin 024.jpg

Även krigsskepp firade Independence Day i Darwin             Amfibiebussen som tar turister ut på krokodilturer…

                                                                                                                    (en stor propeller sitter mellan bakhjulen)

 

darwin 010.jpg  darwin 013.jpg

….. i Fanny Bay, den populära ankarplatsen i Darwin            Port Darwin

 

darwin 015.jpg  darwin 021.jpg

City från Frances Bay                                                                          Under högvatten gick vi upp i Sadgroves Creek

 

darwin 030.jpg  darwin 022.jpg

Bayview Marina ligger i ett exklusivt bostadsområde           Solnedgången i en marina kan också vara vacker