Gladstone

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Tue 18 May 2010 14:11

23:49.913S 151:14.723E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

En vecka blev vår vistelse i Mooloolaba. När väl våra reservdelar kom torsdag eftermiddag visade det sig att de inte passade! Man hade bytt design på systemet, men behållit beteckningarna enligt det gamla systemet. Vad göra? Fredag morgon orkade vi inte vänta ytterligare några dagar på leverans och med god hjälp av återförsäljaren i Mooloolaba kunde Bertil själv hämta delarna i Brisbaneområdet! Så fredag kväll hade Bertil så äntligen fått ett helt nytt system på plats och allt kylarvatten plus avgaser lämnade motorn och båten den rätta vägen!

Lördag förmiddag den 14 maj kunde vi äntligen lämna Mooloolaba! Då i sällskap med Reidunn och Finn på den norske båten Hilde. Genom att vi blev så fördröjda hann Hilde ikapp oss redan i Mooloolaba. Vädret var soligt men vinden lyste med sin frånvaro när vi för motor tuffade norrut. Vattnet kokade av fiskar runtomkring oss! Delfiner jagade sin mat och i pauserna kom de och lekte i vår bogvåg. Fiskelyckan uteblev dock denna vackra höstdag. För att spara in några dagars seglingar valde vi att gå utanför Fraser Island och därefter direkt upp till Gladstone, en sträcka på ca 250 nm (ungefär samma distans som mellan Stockholm och Kalmar). Först framåt söndag morgon ökade vinden så att vi kunde segla. Söndagen bjöd på mulet väder och fiskelycka. Inom loppet av en halvtimme fick vi två fiskar. Första nappet var en liten benito, tonfiskvariant, medan nummer två var en härlig durado på 3 kg. Så till lunch kunde vi njuta av färsk fiskfilé! Under söndag kväll/natt ökade vinden och vi fick lite regn. Måndag förmiddag var regntung och dimmig då vi ankom till Gladstone, en stor industri- och hamnstad, ca 80 000 invånare. För att gå in till staden måste man kalla upp hamnkontrollen och begära tillstånd att passera i den smala leden in i hamnen. Inget problem bara vi nöjesbåtar håller oss ur vägen för den kommersiella! Gladstone är ingen hamn som normalt passerande seglare besöker. Att vi la oss i marinan här beror helt enkelt på att vi besökte Dell och Gary, två av alla trevliga seglare vi mötte under seglatsen i Söderhavet. Deras båt T-Rex är en 49 fotare, som ligger här i marinan och har varit till försäljning sedan de kom hem. Och båtar modell större är som sagt inte så lättsålda. Väl i hamn var det dags att fira 17 maj ombord på Hilde med dram och öl. Gary kom och hämtade oss i marinan för de bor ca en timmes bilresa söder om i byn  Turkey Beach, där omgivande vatten är för grunt för seglare utan lokalkännedom att botanisera i. Och vem har namngett denna plats om inte kapten Cook. Var vi än kommer tycks denne man ha lyckats påverka om inget annat så platsens namn! Dell och Gary är riktiga entreprenörer som testat många olika verksamheter och gör allt själva. När de kom till Turkey Beach fanns ingen affär där, alltså byggde de först en lämplig lokal och öppnade sedan affären där. Bostäder för turister saknades, så de byggde några hus för uthyrning. Sålde affären och köpte ett hotell någon mil söder ut. Hotellbyggnaden var förfallen alltså renoverade de den innan hotellet med restaurang öppnades. Förutom att de drev hotellet lagade Dell all mat som serverades. Huset de bor i har de naturligtvis också byggt själva! De bor verkligen på ”landet”. Kommunalt vatten och avloppssystem saknas. Så för att klara vattenförsörjningen har de fyra stora tankar som fylls med regnvatten. Husets tak får tjäna som uppsamlingskärl! I deras trädgård trivs både kängurur och wallabies, en mindre känguruart. På nätterna härjar flygande hundar i deras träd och Gary är då uppe och jagar iväg dem med ficklampan! I trädgården växer paw paw (variant av papaya), mandariner, citroner, lime, persikor, avokadon m fl. Poolvattnet renas inte med klor utan med hjälp av silver och kopparjoner. Silverjonerna tar hand bakterierna och kopparjonerna om algerna (metoden används av NASA för att rena astronauternas vatten). Måndag kväll bjöd på kyligt och dimmigt väder, så att sitta utomhus var uteslutet. I stället samlades vi kring den tända braskaminen, som snabbt spred skön värme i huset. Tisdag morgon vaknade vi till solsken och kunde njuta av en lång brunch på altanen. Vi hade ett härligt dygn med Dell och Gary! Onsdag morgon fortsätter vi norrut.

 

 

 

Galdstone 022.jpg  Galdstone 023.jpg

Första fångsten var en liten Benito          Duradon (Mai-Mai) var på 3 kg

 

Galdstone 030.jpg  Galdstone 039.jpg

Hilde länsar med tre segel i den svaga vinden               Flisfabriken i Gladstones hamn

 

 

Galdstone 041.jpg  Galdstone 043.jpg

Utsikt över marinan i Gladstones hamn                         Tre glada gossar, Finn, Gary och Bertil, på utflykt

 

Galdstone 044.jpg  Galdstone 052.jpg

I Dells och Garys brevlåda bor denna groda                 Gary och Dell i det nyrenoverade köket

 

 

Galdstone 079.jpg  Galdstone 051.jpg

Braskaminen värmde gott måndag kväll                       Vårt sovrum. Att de drivit hotell sätter sina spår.

 

Galdstone 059.jpg  Galdstone 060.jpg

Dell med den magnifika utsikten i bakgrunden             Bakom Gary syns dörren till ett härligt kylrum

 

Galdstone 056.jpg  Galdstone 063.jpg

Vattenförsörjningen måste de klara av själva                Gary visar några yogarörelser för onda ryggar

 

Galdstone 065.jpg  Galdstone 073.jpg

Gary, Dell och Finn njuter av frukost i solsken             Gary stekte bacon, tomater och ägg på grillen

 

Galdstone 077.jpg  Galdstone 053.jpg

Poolen med mosaik har de också byggt själva.              Denna vedeldade pizzaugn har Gary byggt

 

Galdstone 046.jpg

Wallabies (mindre känguru) trivs i Dells & Garys trädgård